Течните градини на Levi Chen в Картини от една изложба


Течните градини на Levi Chen в Картини от една изложба

3416

… VІ век преди Христа, някъде на западната граница на Китай.

Началникът на граничната застава Ин Си се заглежда в приближаващ се мъж на преклонна възраст, разбира кой е той и отказва да го пусне през границата, докато не му напише кратко изложение за своето учение. Така Лао Дзъ, един от най-великите философи в историята на човечеството, съставя трактат от пет хиляди йероглифа, станал в наши дни най-превежданата книга в света след Библията.

Сред учителите на човечеството Лао Дзъ се откроява като странна и самобитна фигура. Истинското му име е Ли Ър, най-вероятно е роден през VI в.пр. Хр. в Цзюйжен, царство Чу, в Южен Китай. Работи в царската библиотека и архива на държавата Чжоу, където се предполага, че среща Конфуций. Получава прозвището "Лао Дзъ", което означава "Стария мъдрец" или "Стария младенец".

Той озаглавява трактата си "Дао Дъ Дзин" (Tao Te Ching, Daodejing, Dao De Jing, или Daode jing на английски), на български език според  университетското издание на Теодора Куцарова от 2008: "Трактат за пътя и природната дарба". Ето как започва тази книга съгласно преписа върху бамбукови дъсчици от гробницата на царство Чу в Гуодиен и допълнени от анонимен автор през ІІІ в. пр.Хр.:

"Словата може да са път към Дао,
но не неизменен път.
Имената може да именуват,
но не са неизменни наименования".

Сред множеството преводачи на Дао Дъ Дзин на английски език иначе едва ли бихме откроили професора от университета Princeton Pi-Chao Chen, ако той не беше чел на сина си Levi още от детските му години откъси от тази книга.

Вече изявен китарист, Levi Chen замисля цикъла албуми "Liquid Gardens", вземайки за мото на първия от тях "Tао" ("Дао" на български) следните редове от част VІІІ на Дао Дъ Дзин:  

"Върховната доброта е като водата,
присъщо за водата е
да носи облага на десетте хиляди неща,
без да противоборства с тях.
Не противоборства,
Затова е непогрешима.
Заема най-ниските, презрените от хората, места,
доближавайки се така до Дао".

"Liquid Gardens: Tao", или "Течните градини: Дао", се състои от девет части, в които Levi представя своето възприятие на Дао Дъ Дзин.

Сергей Шишов ще представи албума в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 28 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички