Истински Black Friday и харакири с 5 блек метъл банди в София


Истински Black Friday и харакири с 5 блек метъл банди в София

4051

Съвсем не нарочно датата, избрана за нещо като мини-фест на The Other Side с две банди от чужбина и три български, съвпадна с измишльотината, наречена Черен петък (Black Friday).

Black Friday. Ден на големите предпразнични намаления по магазините, сещате се. Така, добре. Шапката Black Friday обаче описва дългата мрачна петъчна вечер на 27 ноември така добре, че направо може да си го присвоим за мото на концерта, който се състоя в клуб Live & Loud. Понеже още не сме свикнали да четем за събития на това място, ще вметна, че то отвори врати в края на миналия месец и това бе бойното му кръщение за екстремни концерти. Заведениетое е в сърцето на София – на "Позитано" 8, т.е. - съвсем залепено до Съдебната палата, има всички условия за добър звук и комфорт на гостите. Сега те са около стотина и са заредени с търпение. Чуждите банди пътуват с два микробуса, а нощта е дъждовна. Закъснението, вследствие забавяне на границата на Калотина, е около час и така началото е сложено към 21.30 ч.

Лайн-ъп-ът се състои от: IXXI (Швеция), Harakiri For The Sky (Австрия), Shambless, Bolg и Occultum. Без Matubes, които "поради технически причини" отпаднаха от афиша на събитието, както ни уведомиха своевременно организаторите от The Other Side. Държа да отбележа, че освен 5% от всеки продаден билет, също и сума, събрана в кутия с дарения, към която своята съпричастност към каузата изразиха неколцина от присъстващите, отиде в помощ на пострадалите от трагичния инцидент в Букурещ на 30 октомври, при който бе сериозно ранен и известният фотограф Miluță Flueraș. Също така, както писаха организаторите във Фейсбук страницата на събитието: "А който има възможност и желание, може да дари пари тук: Cont EUR - RO64 RNCB 0076 0048 9646 0029, Fundația Estuar, BCR Sector 5, Adresabăncii: Bdul Tudor Vladimirescunr. 57, Bl. T 4, sector 5, București. SWIFT: RNCBROBU".

И така, споменавайки 58-те жертви от Colectiv от 30 октомври, петък, а 120-те от Bataclan от 13 ноември, петък - също загубили живота си по време на концерт, този натрапчив Black Friday приема все по-мрачни краски и е далеч от шопинг еуфория и истерично примигващи коледни звездички….

Тази вечер цялата чернилка, депресия и гняв ще се изсипят от подгряващите Occultum и Bolg, последвани от Shambless, за да стигнем до Harakiri For The Sky и IXXI.

Ще отворя приказка за първата банда Occultum с жаргонния израз "сцепват мрака". От 2-3 години насам групата "изниква" тук-там с концерти, а сега вече е готова и с първото си демо "The Book Of Namless Rituals", песните от което ще забият и тази вечер. Не е трудно да се усетят влиянията, а по-консервативният слушател може и да нe открие защо да аплодира смелите им експерименти с джазировки и акустика. Публиката у нас сериозно е ожадняла за блек метъл, а отровата на Occultum е пивка, влиза добре. След изпълнението на бандата, най-запалените веднага метнаха по 10 лв. на щанда с мърч, който аз лично любезно обслужвах.

Bolg е следващият състав, който ще налее от сладката гъста чернилка. Те са по-стегнати и така да го кажем – праволинейни. Блек метълите от Радомир, чиито лирики са на български език, дават заявка, че виждат смисъл да са себе си. Развиват родната сцена, без да пренебрегват вече постигнатото на световния хоризонт. Казвам ви: хората в публика искат блек метъл и нито обилните валежи, нито цената на билета (само 20 лева), нито любимото: "тия не съм ги чувал" или чисто и просто мързела, не са ги спрели да са тук сега. Те не пестят подкрепата си във вид на ръкопляскане и овации. Същото получават и по-отнесените Shambless. Атмосферичният метъл с по-увъртолени на моменти мелодии е добър преход от суровите Bolg към пост блека на Harakiri For The Sky.

Това е модерна банда, която май–май с лекота кльопат фенове на всякакви стилове. Шайка, която успява да е симпатична едновременно и на заклетите блек метъли, и на по-префърцунените "пост" в отделните жанрове. Австрийците стоят добре на сцената, звучат добре и го знаят. Моменти на несигурност навестяват само фронтмена J.J. (на снимката), но така е като си интроверт. Голяма част от тълпата участва активно в обмена на енергии – яко куфня и пламък в очите. Часът вече е около 01.30, а, както е обещано, сетът ще е един час. Ебаси кефа – присвяткват погледи към прилично високата сцена, на която момчетата влагат старание и емоция, но на мен лично ми убягва онова "и още нещо". J.J. е сложил подвижен афиш, който е щампата на тениската му – снимка на Cliff Burton и Lars Ulrich с надпис "It should have been Lars"…

Чашата ми червено вино не пресъхва. Не престават и въпросите: "Имате ли мърч на Харакири?". Момчетата са донесли плочи, тениски, нашивки и постери, но са решили да ги пуснат след концерта. Тогава микробусът им е обграден от фенове и продажбите директно от багажника стават непринудено.

Суетнята около тях, придружени със снимки и автографи, отшумява. Стоката е вече е на място - върху щанда, а шведите са почти готови с лайн-чека.

IXXI (да, точно: Nine Eleven, или 9 ноември) удря със сет от час и петнайсет минути – блек/траш с горчив шведски привкус. Музиката рисува войни, омраза и терор - картината на съвремието. Артистите на Osmose Productions са доста нахъсани и това се предава на понамалялата тълпа – все пак вече е към 03.00 ч.

IXXI е сравнително млада банда (създадена през 2006), но, както се казва: знаят! Имат цялостна концепция с нотка педантичност към детайла, заявили са страст и амбиция. Последното им засега издание - "Skulls n Dust", привлече внимание, което обаче може да затихне, ако огънят не се разпалва от силни концерти като този.

Ето заради това официално ни е разрешено да наричаме и помним 27 ноември 2015 година като Black FridayСнимки - в секцията "Галерия

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички