Празнично настроение за безснежна Коледа с Таря Турунен


Празнично настроение за безснежна Коледа с Таря Турунен

4578

За съжаление, тази Коледа няма да е снежна и бяла. 

Студът най-вероятно ще ни подмине и по Нова година. И точно когато съм напът да се разплача поради липсата на виелица и снежинки на 18 декември, в столичната зала "България" идва Снежната кралицаТаря Турунен, за да спаси празниците.
 
Прекрасната финландка е известна в музикалните среди с дългогодишната си традиция да изнася всяка година великолепни спектакли в духа на Рождество Христово в катедрали в малки градчета в родината си. Но този е специален за нашата столица, защото с него представя новия си албум "Ave Maria - En Plein Air".

Концертът започва точно в 20.00 ч. - съвсем според обявеното, пред над 1 000 души. Таря не обича да закъснява, а в компанията на българската публика - както признава самата финландка, се чувства като у дома. Хората, които са гледали балета "Лешникотрошачката" в дните преди Коледа, знаят, че този тип забавление оставя особено чувство на топлина и празничност в душата. Така че настоящият концерт на Скандинавския славей наистина е необикновен. Заедно с вокалистката на българска сцена отново е челистът Макс Лиля (екс - Apocalyptica), но освен под неговия съпровод, Таря ще се изяви заедно с цигулка (Чавдар Вълков) и роял (Георги Милтиядов).

Преди началото организаторите от "Тангра Мега Рок" молят да не снимаме, докато Снежната кралица не излезе бис. Не че не очаквахме последното, но всички обичаме изненади. Особено от Таря. Разбира се, публиката се съобрази с това желание и нито веднъж не наруши молбата. И отново още от самото начало финландката заговаря на български. "Добър вечер!" – прозвучава мелодичният ѝ глас. Бившата вокалистка на Найтуиш е с прекрасен тоалет и сякаш една от  публиката. Предимството на малката зала – изпълнителите са така близо до теб, че усещаш дишането им.

Атмосферата е приказна. Защото Таря я прави такава. Това, което изпълнява, не са просто коледни песни. Албумът включва от красиви интерпретации на молитвата "Ave Maria" в стила на хеви метъла и сопрановия натюрел на певицата. Това е първият класически солов албум на Таря. Записите му са осъществени в църквата Lakeuden Risti в град Сейнайоки с акомпанимент на орган, чело и арфа. Компилацията завършва със завладяващо изпълнение на традиционна молитва:

1.    Ave Maria (David Popper cover)
2.    Ave Maria (Francesco Paolo Tosti cover)
3.    Christmas Song Play Video
4.    Varpunen jouluaamuna Play Video
5.    Musician's Solo 
6.    Pie Jesu (Andrew Lloyd Webber cover)
7.    Ave Maria (Michael Hoppé cover)
8.    Аve Maria (Tarja Turunen)
9.    Musician's Solo 2
10.  Panis angelicus (César Franck cover)
11.    White Christmas (Bing Crosby cover)
12.    Musician's Solo 3
13.    Ave Maria (Giulio Caccini cover)
14.    Ave Maria (Franz Schubert cover)
15.    Walking in the Air (Howard Blake cover)
16.    Stille Nacht, Heilige Nacht (Joseph Mohr & Franz Gruber cover)

Освен на английски, Таря решава да изпълни няколко традиционни фински коледни песни. Едно след друго се леят познати звънчета и мелодии. Коледа направо струи от Снежната кралица и нейната усмивка. По време на биса децата вече са се качили на сцената да прегърнат гостенката, да се снимат с нея, малко момченце получава най-страхотния коледен подарък – автограф, директно върху тениската. Певицата толкова много ни обича, че се опитва да сподели цялото си възхищение на български. Това, което ни подари – коледно настроение за безснежна Коледа, не може да се откупи и с най-скъпия подарък на света. 

Ние също ѝ подарихме разни неща от сърце – цветя, вино, аплодисменти, възхищение и много, много любов. 

Щом ще ни е топло на телата с коледно-летните температури, то поне да ни е празнично на душите с музиката на Таря, нали така?

Снимка: Орлин Николов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички