Властелинът на пръстените – концерт като на кино


Властелинът на пръстените – концерт като на кино

4264

"Властелинът на пръстените" е първата книга, с която не можах да се преборя от раз: четох я седмици наред, само и само да си представя по-добре как изглеждат поляните и дърветата в Графството.

А Толкин беше само началото! Изгледала съм всяка от частите на кино, в домашен вариант и на разбивки в YouTube. За пръв път обаче усетих историята истински едва когато преди около година отидох да чуя на живо музиката от първия филм "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена".

Популярният в цял свят формат Movie in Concert беше премиерен с Lord Of The Rings: The Fellowship Of The RingIn Concert през 2014 не само за България, но и за цяла Източна Европа. Внушителният спектакъл е видян от над два милиона души през последните 10 години на 4 континента при грандиозен успех. Концепцията In Concert означава филм, претворен в концерт. Характерно за нея е съчетанието на хитова филмова прожекция с изпълнение на живо на оригиналната музика към лентата, което поставя музиката в центъра на възприятието, за разлика от стандартното кинопреживяване, където водеща е картината.

Изключително интересен момент за човешките възприятия е да чуеш музиката и видиш първия кадър, но без да проумяваш, че това не е просто кино, а концерт на живо. В столичната зала "Арена Армеец" заедно с мен бяха поне хиляда души, които се предадоха пред гения на над 300 музиканти и хористи от БНР и швейцарския маестро Давид Райц, пред творчеството на Хауърд Шор. Колкото и пъти да си гледал този филм, той не омръзва никога. Светът, който знаменитият британски писател разкрива пред нас, е толкова пъстър и очарователен, че с всяко следващо гледане откриваш нови детайли, други картини, различни сцени и настроения. Преди антракта музикантите ни отвеждат в Рохан, Исенгард, Черната порта на Мордор и къде ли още не. И дори в моментите, в които много държиш да видиш какво ще стане отново, сваляш поглед от екрана, за да разбереш кой точно инструмент солира.

След половинчасова пауза на сцената излиза прекрасната Кейтлин Луск, любимка на Хауърд Шор и Енио Мориконе. Невероятното сопрано е била част от магията на трилогията в над 300 спектакъла, пяла с над 75 състава, сред които и Симфоничният оркестър на Българското национално радио миналата година, и лично е настояла да участва в шоуто у нас, въпреки че е трябвало да почива този сезон. Зелената ѝ рокля напомня на одеждите на елфите и за магията на шоуто. За разлика от миналата година, когато я чухме почти постоянно във "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена", в "Двете кули" Кейтлин извисява глас след атракта. Причината е, че втората част от трилогията е изпълнена с битки, с по-груби звуци, с повече военен марш, а певицата е лицето и гласа на нежността и безсмъртието на елфите, любовта и щастието.

И, както се случва най-често във филмите с продължение – приключват с  най-интересната сцена, точно когато не искаш. Прожекторите осветяват станалата на крака зала, която аплодира невероятните музиканти и хористи.

А за мен започва отброяването до поредния концерт следващата година.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички