Почина Леми Килмистър


Почина Леми Килмистър

4749

Леми Килмистър (Lemmy Kilmister)- основателят и фронтмен на митичната британска банда Моторхед (Motörhead), почина в Лос Анджелис, САЩ, на 70-годишна възраст броени дни, след като бе диагностициран с тежка форма на рак.

Тъжната новина бе оповестена първо от популярния ТВ и радиоводещ Еди Трънк - дългогодишен приятел на Леми, а после разпространена и чрез Фейсбук профила на групата.

"Няма лесен начин да го кажем… нашият могъщ, благороден приятел Леми почина днес след кратка битка с екстремно агресивен рак. Той научи за заболяването на 26 декември, беше си у дома, стоеше пред любимата си видеоигра от The Rainbow, заедно със своето семейство.

Не можем да изразим нашите шок и тъга, не съществуват думи за това.

Ще кажем повече през следващите дни, но засега, моля – пуснете си силно Motörhead, пуснете си силно Hawkwind, пуснете си музиката на Леми СИЛНО.

Изпийте питие или няколко.

Споделете истории.

Отпразнувайте ЖИВОТА на този очарователен, чудесен мъж, който празнуваше толкова енергично себе си.

ТОЙ БИ ИСКАЛ ТОЧНО ТОВА.

Йън "Леми" Килмистър

1945 -2015

"Born to lose, lived to win".

Леми Килмистър имаше доста проблеми със здравето напоследък, но продължи да излиза на сцената до самия край. "По-добре да умра на живо, отколкото напълно да се откажа от всичко онова, което прави живота приятен за живеене. И не ща да се разхождам наоколо с тръбички в носа си", заяви Леми пред сп. "Ролинг Стоун" през 2009.

"Хората ме питат: "Кой е царят на хеви метъла?" - казва Ози Осбърн - А това определено е Леми. За мен той е въплъщение на понятието рок звезда... Да, навремето и аз бях доста див, но Леми... Списъкът му за концерта всяка вечер съдържаше седем бутилки уиски и осем бутилки водка. Той е нечовек!"  

"Най-смешният слух за мен е, че ще ходя на козметичен хирург, който да оперира брадавиците ми отляво, а и че после ще ги разиграя на търг чрез eBay", коментира Леми, който стана на 70 години на Коледа. Роден е през 1945 навръх празника под гражданското име Йън Фрейзър Килмистър. Артистичният му псевдоним идва от Le’me a fever ‘till Friday (дай пет кинта до петък). Кръщава групата на "Motor Head" (мотористки жаргон за луд на тема скорост) – последното парче, написано от него за предишната му шайка Хоукуинд.

В дискографията на Моторхед са 23 студийни албума, последният от които -  "Bad Magic", излезе тази година. Човекът, който е доста скромен на ръст, на сцената е страшен исполин, уникален екземпляр и великан - във всякакъв смисъл. "Никога не сме полагали специални усилия да влезем книгата на рекордите", признава небрежно Леми, подчертавайки, че Моторхед е блус група. Не му пукаше за хеви метъла, най-вече защото за него нямаше значение как ще наречете музиката му - тя винаги си е добрият стар рок-ен-рол."Колкото и да се опитваш, не можеш да го убиеш".

Музикантът винаги приветстваше критиката, стига тя да е доброжелателна. А за противната имаше готова препоръка, която се съотнася към дълбокия смисъл на търсенията: "Идете на околосветско пътешествие с кану, като го носите на гърба си по сушата. Ако отделите на това занимание достатъчно дълъг период от време, би трябвало да осъзнаете личностното на някакво ниво..."

Леми живееше в Лос Анджелис и пораждаше полемика с колекцията си от вещи, свързани с нацистите, припомнят световните агенции.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички