Майкъл Джексън създаде история за пореден път


Майкъл Джексън създаде история за пореден път

4778

Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA), наследниците на Майкъл Джексън (Estate Оf Michael Jackson) и Sony Music Entertainment обявиха официално, че "Thriller" на Майкъл Джексън е първият албум в историята на музикалната индустрия, сертифициран с 30 пъти мултиплатинен статус на продажби само в САЩ.

С този резултат Кралят на поп музиката продължава да е най-продаваният артист в света за всички времена с 100 милиона копия от "Thriller" и над 1 милиард продадени албуми общо.   
 
"RIAA вече близо 60 години сертифицира албуми със златен и платинен статус в музикалната индустрия, но сега за първи път има артист, който постига 30 пъти мултиплатинен статус. За нас е огромна чест да регистрираме това изключително постижение на "Thriller", албум, който завинаги ще остане в сърцата ни и в световната музикална история" - казва Cary Sherman, главен изпълнителен директор на RIAA, в официалното съобщение.  

Шедьовърът на Майкъл Джексън - "Thriller", продуциран от Куинси Джоунс и Майкъл Джексън, печели 8 награди "Грами", поставя нови стандарти за успех след премиерата си на 30 ноември 1982 и прекарва 2 години и половина в класацията за продажби на албуми на Billboard, като до момента държи рекорда от 37 седмици N 1 в чарта. Това е и първият албум, който престоява в Топ 10 на класацията в продължение на 80 седмици. По време на 112-та си седмица в Billboard чарта, "Thriller" става първият албум, сертифициран от RIAA с 20 X Multi-Platinum статус (30 октомври 1984). Във всяка една държава по света албумът става #1, включително във Великобритания, Франция, Италия, Австралия, Дания, Белгия, Испания, Ирландия, Нова Зеландия, Канада и дори Южна Африка, която по това време е под режима на апартейда.  

Албумът е изключително добре приет от водещите медии заради музикалното си разнообразие и дълбочина. Списание Rolling Stone го определя като "повратна точка" за Майкъл, а Newsweek пророчески написва "Гласът на Майкъл Джексън дава сърце на тези песни, за да ги превърне един ден в най-великите мелодии". Седем от песните влизат в Топ 10, а три от тях - "Beat It", "Billie Jean" и "Thriller" – стават N 1 в сингъл класацията. Но най-важното е, че всички 9 песни в проекта имат запазено място в сърцата и спомените на феновете по света.

"Thriller" не е само албум, той се превръща в световен мултимедиен феномен, който живее в рамките на два свята: отминалия 20-ти и настоящия 21-ви век. Албумът счупва музикални бариери, премахва редица предразсъдъци и променя завинаги границите на поп жанра. Музиката е толкова динамична и индивидуална, че е невъзможно да бъде щампована в рамката на конкретен стил – рок, поп или соул, нещо нечувано по това време. Когато излиза сингълът "Beat It", се появява нов вид поп-рок хибрид, който унищожава тихата, но продължителна сегрегация между музиката на белите и тази на цветнокожите, благодарение на участието на китариста Еди Ван Хален. В "Тhe Girl Is Mine" чернокож и бял мъж се борят за сърцето на едно и също момиче. В албума е включена и песента "Wanna Be Startin’ Somethin’", вдъхновена от афро ритмите, и превърналата се в абсолютна класика "Billie Jean", която е на основата на ритъм-ен- блуса. До този момент музикалният пазар не познава друг албум, съдържащ в себе си такова жанрово разнообразие и творчески колаборации между цветнокожи и бели музиканти.

"Може би най-значимата расова битка, която Майкъл спечели, беше тази с видеоклиповете", пише Joe Vogel, авторът на книгата за Майкъл Джексън Man In The Music, и продължава: "… Той беше завладян от тази нова арт форма и искаше да разказва своите музикални истории и да забавлява в невиждан до момента мащаб и ниво. Независимо от изключителната кинематография,  драматичен разказ и ефектна хореография в "Billie Jean", наскоро създадената и набираща сила музикална телевизия MTV, в чиято програма тогава влизат основно бели рок артисти, отказа да излъчи видеото. Но от Epic Records не спряха да упорстват. Битката беше "епична". Когато телевизията излъчи видеото, стената вече беше разрушена. Рейтингите на MTV скочиха до небесата и тази заключена до момента врата за цяло едно поколение от афро-американски музиканти се отвори".  

Следва видеото "Beat It", в чийто сюжет Майкъл включва две улични банди, които накрая се сдобряват заради силата на музиката и танца. И накрая идва "Thriller". Премиерата е в AVCO Theatre в Лос Анджелис през 1983 с разпродадени прожекции в продължение на 3 седмици. Няма друг видеоклип, който да е предизвиквал такова вълнение и интерес сред публиката и който да привлича вниманието на следващите поколения в продължение на 30 години вече. Видеото е част от колективната ни музикална памет и е единственият видеоклип, регистриран в престижния каталог на Националния филмов регистър на САЩ, част от библиотеката на Конгреса.

Значимостта на "Thriller" и Майкъл Джексън са почетени веднага от индустрията. Албумът е номиниран в рекордните 12 категории и печели историческите 8 награди "Грами", с което се превръща в албума, спечелил най-много такива отличия накуп към тази година. Седем от статуетките отиват лично при Майкъл Джексън: Албум на годината, Запис на годината ("Beat It"); Най-добро поп вокално изпълнение ("Thriller"); Най-добра тонрежисура и запис ("Thriller"); Най-добро рок вокално изпълнение ("Beat It"); Най-добро R&B вокално изпълнение ("Billie Jean"); Най-добра R&B песен ("Billie Jean"). Осмото отличие на Майкъл е в категорията Най-добър запис за деца – сингъл или албум – за "E.T. The Extra-Terrestrial". Същата година той печели и 8 Американски музикални награди и 3 MTV Video Music Awards. Следващата година "Тhe Making Оf Michael Jackson's Thriller" отнася награда в категорията Best Video Album по време на 27-та годишна церемония по раздаването на "Грами".

По време на цялата си изключителна кариера Майкъл Джексън продава над 1 милиард копия от албумите си по целия свят, издава 13 N 1 сингли и е сред малкото артисти, въведени два пъти в Рок-ен-рол Залата на славата. Книгата на рекордите "Гинес" го обявява за най-успешния изпълнител на всички времена, "Thriller" - за най-продавания албум в света. Неговият талант, артистизъм, музика и хореография продължават да вдъхновяват поколения от поп, соул, ар-ен-би и хип-хоп артисти и почитатели.

"Кристално ясно е, че Майкъл Джексън е най-великият и успешен артист на всички времена. И не е въпрос само на статистика - позиции в класациите и продажби с цифри. Той е най-големият заради абсолютната и чиста музикалност, която притежаваше. "Thriller" е завладяващ и наелектрезиращ албум… самото съвършенство. Аз съм невероятно горд да заявя, че Майкъл е сърцето и душата на компанията Epic Records и той е единственият и неповторим Крал на поп музиката. И така ще бъде винаги", казва LA Reid, изпълнителен директор на Epic Records (Sony Music).  

"100 милиона продадени копия до момента и продажбите продължават. "Thriller" е феномен без аналог. С този проект Майкъл премахна границите на творчеството си, навлезе в различни емоционални измерения и наложи иновации в звученето. В процеса той събори редица бариери в музикалната индустрия и буквално обедини света чрез музиката си. Няма място на планетата ни, което да не е било докоснато от музиката на Майкъл. Тридесет години след премиерата си, "Thriller" продължава да бъде албум-откровение", се казва в официалното съобщение на John Branca и John McClain, изпълнителни директори на Estate Оf Michael Jackson.    

https://twitter.com/RIAA

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички