Кремираха тайно Дейвид Боуи


Кремираха тайно Дейвид Боуи

4792

Дейвид Боуи (David Bowie) е бил кремиран в Ню Йорк на 12 януари, извести "Мирър".

"Без никаква церемония  - нито публична, нито частна", поясни "Дейл мейл". Както MySound.bg писа, легендарният британски музикант, композитор, аранжор, продуцент, актьор и флагман на поп културата почина след 18-месечна борба с рака в апартамента си в Манхатън на 10 януари.

Актът - таен от широката общественост и в отсъствието на родственици и приятели, е бил продиктуван от желанието на изпълнителя да няма погребална церемония, писа "Дейли мейл". Според таблоида Боуи казал на приятелите си, че иска да си го спомнят само с "добрите времена и хубавата музика". Той е предал последната си воля на своята съпруга Иман и на останалите членове от семейството. Изданието отбелязва, че е пожелап да си отиде от този свят без суета, без голям шум и фанфари.

Урната с прахта ще бъде погребана близо до дома на Боуи в Манхатън. Прощаването с Бледия херцог, както бе известен още знаменитият британец, ще се състои в Ню Йорк, а церемонията ще бъде "закрита и тиха", в тесен кръг и на нея ще присъстват само най-близките родственици на покойния - Иман, дъщеря им Лекси и синът му Дънкан, роден от първата му съпруга Анджела Барнет, плюс фронтменът на Ролинг Стоунс Мик Джагър, бившият член на Битълс Пол Макартни и Боно, вокалист на Ю Ту.

Според "Дейли мейл" Дейвид Боуи е оставил наследство от 135 милиона паунда.  По данни на вестника състоянието на починалия може да се увеличи до 600 милиона, защото продажбите на албумите и 100-те му сингъла се покачиха мълниеносно. Освен това след вестта за неговата кончината редица изпълнения на Боуи се изкачиха в класациите. Вероятно британецът ще се нареди до   Майкъл Джексън, Елвис Пресли и Джон Ленън, чието творчество генерира гигантски печалби след смъртта им. Оновните наследници на покойния са вдовицата му - манекенката Иман и тяхната дъщеря Александрия Зара Джоунс и Дънкан Джоунс. Иман има и собствен козметичен бизнес, оценен на 20 милиона лири.

Дейвид е осигурил финансовото бъдеще на семейството си още щом е навършил 50. Независимо от огромните си успехи, певецът е бил близо до банкрут през 70-те с поредица от лошо менажирани бизнес сделки като турнето по представянето на албума "Diamond Dogs", дава пример изданието. Тогава той създава собствена мениджърска компания, "Isolar Еnterprises", базирана в Ню Йорк. От 1997 той успява да откупи от бившия си некоректен мениджър голяма част от авторските права върху своите песни, което му донася милиони. Само последното турне на Боуи през 2004 увеличава авоарите му с 41 милиона лири. Той е композирал над 700 песни и е продал 140 милиона албума по света.

Любимата вила на Бледия херцог е на острова на милионерите Мустик в Карибския басейн и се нарича "Мандалей". Той строи невероятната сграда през 1989, малко преди да се ожени Иман. Къщата може да е на около 30 години, но струва 14 милиона лири. Въпреки времето, тя е запазила блясъка, цветовете и екстравагантността, които Боуи е придал на уникалния дом. В него има зала за карти, украсена от раковини, миди и таван от бамбук. Терасата гледа към залезите над острова.

Феновете на гениалния творец очакват серия от трибют концерти, първият от които е насрочен "Карнеги хол" на 31 март. Датата за събитието бе определена малко преди Дейвид да запее сред облаците. Сред участниците са Мик ДжагърПол Макартни, Елтън ДжонПери Фарел (Jane's Addiction), Ан Уилсън (Heart), Джейкъб Дилън, Бети Лавет и Робин Хичкок. Датата за изявата била определена преди 7 месеца, но сега вместо да чества неговата музика, ще възпее живота на твореца, пояснява Sun. Всички билети на цена между 225 и 700 долара са разпродадени. Специално възпоменание на покойния колос ще има по време на церемонията на връчването на годишните Британски музикални награди в края на февруари.

"Не е нужно да се казва каквото и да било за музиката му, тя говори сама за себе си. Той бе изобретателен, отдалечваше границите и следваше свой собствен ритъм, а това е рядкост за творец" - казва Елтън Джон пред сп. "Билборд".

"Познавахме Дейвид Боуи като екстравагантен изпълнител, но всъщност не знаехме нищо за него. Така трябва да стоят нещата в музиката и във всеки вид изкуство", отбеляза сър Джон, одобрявайки решението на музиканта да запази в тайна заболяването си от рак.

Последният албум на музиканта - "Blackstar", всъщност бе неговото истинско сбогуване с почитателите му.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички