Биг бенд джаз академия отваря лаборатория за млади таланти в БНР


Биг бенд джаз академия отваря лаборатория за млади таланти в БНР

4641

"Биг бенд джаз академия" е новият проект на "Музикална къща БНР" за привличане, израстване и налагане на млади и талантливи музиканти.

Началото е в Първо студио на Българското национално радио от 19.00 ч.  на 20 януари.

Утвърдените джазмени от бенда с диригент Антони Дончев ще дадат възможност на млади изпълнители да се обогатят в работата си с тях. Това ще е творческа лаборатория, която продължава традициите на общественото радио да открива бъдещите звезди. Солисти в концерта ще бъдат Антони Дончев - пиано, Венци Благоев – тромпет, и Атанас Хаджиев - саксофони. Известните музиканти ще излязат на сцената с новата джаз генерация: Владислав Мичев и Мартин Йотов (тромбон), Георги Стойков (тромпет), Димитър Благоев (китара), Димитър Сираков (контрабас), Богомил Енчев (барабани) и Симеон Желязков (вокал). Това са инструменталисти и певци, които са участвали в различни проекти на биг бенда и в момента правят първите си успешни изяви на българската сцена. Те ще изпълнят авторски пиеси на Антони Дончев и Димитър Благоев, както и джаз стандарти, специално аранжирани за проекта от тях.

"БНР е най-старият продуцент в България. В Първо студио са направени първите записи на много от звездите на българската музика – инструменталисти, певци, и с Академията ще продължим тази традиция", каза Мая Райкова, продуцент "Джаз, поп и рок музика", която заедно с Антони Дончев инициира проекта.

В 55-годишната си история биг бендът на радиото е свързван с най-големите музикални събития в историята на българската популярна музика. Оркестърът е съпровождал изпълненията на почти всички издания на "Златният Орфей" и "Мелодия на годината". С него е свързана творческата история на десетки музиканти – Емил Георгиев, Милчо Левиев, Тончо Русев, Морис Аладжем, Людмил Георгиев, Александър Бръзицов, Йордан Капитанов, Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов и други.

Във фонотеката на БНР се съхраняват първите записи на най-големите ни звезди, започнали своята кариера от радиото, която традиция продължава досега. Началото на записи и участия в концерти с биг бенда в Първо студио са направили Маги Джанаварова, Криста, Нора Караджова, Богомил Бонев, Невена Пейкова, Ана-Мария Янакиева, Михаела Филева, Михаела Маринова и други.

Академията ще продължи във времето с концерти, творчески работилници и майсторски класове.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички