Lura: боса, нежна и неудържима


Lura: боса, нежна и неудържима

4078

Горещата природа на дивата не ѝ попречи да започне съвсем навреме в ледената януарска вечер.

В Sofia Live Club e почти лятно, дамите са нахлузили тънки рокли над зимните ботуши, а Lura свети в розова рокля на цветя. Music Jam. В България е за първи път и ни представя шестия си албум "Herança" ("Наследство"). Той е посветен на Кабо Верде, откъдето са корените на красивата креолка, иначе родена в Лисабон с името Maria de Lurdes Assunção Pina. И неслучайно певицата, спрягана като наследница на кабовердийската икона Cesária Évora, посвещава класическата funaná "Sema Lopi", включена в "Herança", на "силата на мъжете в Кабо Верде". Изпълнява я много бавно, много нежно. Точно след като е отдала чест на Cesária Évora с "Moda Bô". После се връща към по-бързите и танцувални ритми.

Lura е в България за първи път, но клубът е пълен и я посреща топло. Някой отпред дори говори креолски, за нейно голямо удоволствие. Тя сякаш празнува живота с всяка стъпка и всеки тон. Някъде четох, че е искала да става танцьорка и това си личи – а също така иска и ние да станем. Иначе не издържа дълго на сините си иглени токчета и ги мята в някакъв момент, за да може да се развихри на сцената като хората. Впрочем и музикантите ѝ не си поплюват, барабанистът кабовердец, роден в Сенегал и базиран във Франция, също слиза в някакъв момент долу сред хората. Изобщо, макар пространството да е крайно неподходящо за целта, танци има, за което помагат парчета в стила koladera, като "So Um Cartinha", от третия албум на Lura "Di Korpu Ku Alma". "Мъже, жени, танцувайте", подканя певицата. И те се подчиняват.

Част от клуба е сегрегирана за някакво парти, хора, окичени с гирлянди от изкуствени цветя явно се разливат от удоволствие: вино, музика и прочее бонуси, и всичко това пропито от именно тази жизнеутвърждаваща музика. Но в един момент и тях ги засърбяват петите и масово зарязват оформената кошарка, за да се изсипят на сцената и да се смесят с танцуващото, припляскващо и поклащащо се, ухилено до уши множество.


"Момчета с момичета
Момичета с момчета
Момичата с момичета
Момчета с момчета
Знаете какво имам предвид
Танцувайте!"

Призовава толкова убедително, че в някакъв момент дамата до нас заявява почти заплашително на мен и Серж, че просто трябва да се съобразим с повелята. Пред сцената стоящи хора да няма, един вид. То как ли, при положение, че Lura буквално вилнее. Особено сладка е като свири на въздушна китара. А хората подивяват когато позапрята поли с помощта на един яркочервен шал, за да доосвободи движенията си.

Живата версия на "Herança", която в албума се изпълнява с поетесата Nana Vasconcelos, e великолепна и прекрасно разкрива гласа на Lura. Всъщност всичките ѝ песни звучат по-добре лайв – просто тази музика е за да бъде изживявана физически и в момента. "Ако ви харесва тази версия, трябва да дойдете на следващия концерт, за да я чуете пак" – предупреждава ни тя. Също решава да ни научи на креолски с Na Ri Na. Не точно най-великото езиково предизвикателство точно с този припев, но пък играта с публиката се получава добре.

И така, сгря ни и си замина.
Obrigada, Lura.
Всеки се нуждае от топлина, особено през януари.

Сетлист:

Di Undi Kim Bem
Mantenha cuidado
X da Questão
Ma'n Ba Dês Bês Kumida Dâ (Mambá dês bês cumida)
Moda Bô (записана със Cesária Évora)
Sema Lopi (класическа funaná)
So Um Cartinha
Herança
Dzê que dzê
Na Ri Na
Maria di Lida
Somada
M' Bem Di Fora (от едноименния албум)
Goré
Nha vida
Sabi di Más

Снимки на Серж Сетиян в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички