Черни ритми директно от Комптън в Картини от една изложба


Черни ритми директно от Комптън в Картини от една изложба

4459

През 80-те години на миналия век улиците на Комптън, предградие на Лос Анджелис, Калифорния, са сред най-опасните в САЩ.  Петима младежи решават да надигнат глас и се разбунтуват срещу унижаващата човешкото достойнство действителност като дадат музикален изказ на своите чувства. 
Така започва историята на хип-хоп групата N.W.A., абревиатура на Niggaz Wit Attitudes (негри със становища), създатели и разпространители на стила гангста рап, които дават нов тласък в развитието на поп музиката като изразяват яростта на обитателите на гетата, представят истината за живота в тях и за войната между културите на различните слоеве американци. Създатели и участници в N.W.A. са Eric "Eazy-E" Wright, Lorenzo "MC Ren" Patterson, Andre "Dr. Dre" Young, Antoine "DJ Yella" Carraby и O'Shea "Ice Cube" Jackson, които предпочитат да наричат създадения от тях стил "reality rap" – рап на действителността. В музикално отношение този стил се характеризира с фънк елементи, подчертана бас линия и преекспонирани текстове. Така или иначе, този стил е нов опит на чернокожото население в САЩ да излезе извън рамките на институционализираните вече форми на тяхната музика като госпъла, спиричуъла, блуса, джаза и т.н., и може би не е случайно, че последният албум на вечно търсещият Miles Davis "Doo-Bop" (1992) е именно в тази насока.  
През 2014 режисьорът Felix Gary Gray е избран да направи филм, в който да разкаже за тези момчета, чиято цел първоначално е била само да се харесат на хората в гетото, но вместо това попадат в светлината на прожекторите на националните медии след битките си с полицията и ФБР. Заглавието на лентата "Straight Outta Compton" ("Пряко от Комптън") е заимствано от първия албум на N.W.A, издаден през 1988, а продуценти са някои от участниците в бандата, които откровено споделят какво се е случвало зад сцената. Възходът и западането на групата са представени и като борба с мениджмънта в звукозаписната индустрия, която намира начин да ги въвлече в своите територии, комерсиализирайки бунтарския им порив с милиони приходи.  За музикалния съпровод на филма е поканен композиторът Joseph Trapanese, който има впечатляващи участия при подготовката на лентите  "Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част 1", "Лешояда", "Трансформърс: Ера на изтребление", "Дивергенти" и т.н., общо 51 заглавия. 
Албумът "Straight Outta Compton" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" по БНР в събота, 6 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Хип-хоп/Ар ен би


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички