Баба Зула за десерт на 20-ия юбилеен София Филм Фест


Баба Зула за десерт на 20-ия юбилеен София Филм Фест

4193

Oбичаната турска банда Баба Зула пристига отново у нас, за да изнесе концерт на закриването на основната програма на юбилейното издание на "София Филм Фест".

Добри познайници и любимци на киноманите, гостите ще свирят в Sofia Live Club на 20 март.  В момента групата е на европейско турне и дни преди изявата в София ще има три концерта – един в Испания и два във Франция. България е сред любимите дестинации на Баба Зула. Екзотичната формация свири у нас и в рамките на фестивала Transfiguration в автентичното село Долен през август 2015.

Присъствието на групата в юбилейната година е символично, тъй като тя се превърна в част от характера на знаменития кинофестивал. Нейните пърформънси наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо предлагат въздействащо зрелищно шоу. Музикантите се отличават със специфичния си саунд, известен като ориенталски дъб.

Истанбул изпълва душите на Баба Зула, а музиката им отвежда в сърцето на Босфора. Техният уникален стил, благодарение на пълната имровизация, комбинира ориенталска дарбука, електрически саз, лъжици, "ней" от традицията на суфите, кларнет като детайл от музиката на турските цигани и модерен електронен саунд.

Групата е основана в Истанбул през 1996 Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 и е заменен от Чошар Камчъ. През 2003 към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на "живата рисунка" Серен Ойкют. Присъствието ѝ на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важна визуална част - запазена марка на Баба Зула и зрелищното шоу на състава.

Виртуозните изпълнители имат издадени 8 студийни албума. Световна слава донася участието им в документалния шедьовър на режисьора Фатих Акин "Музиката на Истанбул", превърнал се и в повод за първото им гостуване у нас – те свирят на закриването на 10-ия "София Филм Фест" точно преди 10 години.

Ако поне веднъж чуете Баба Зула, още на мига ще се влюбите в нестадартните и ососбено въздействащи импровизации на групата. Нейният оригинален стил не влиза в никакви жанрови клишета или рамки. Това е музика, която събужда въображението и открива пред публиката необятни пространства, уверяват присъствали на шоутата на гостите.

Концертът се организира в партньорство с Министерството на културата и Посолството на Турция в София и е част от специалния "Фокус върху киното на Турция" в рамките на 20-ия "София Филм Фест".

Предварителната продажба на билетите за концертите на Баба Зула и на SIG & Erik Truffaz feat. Artis Orubs - на касата в Дома на киното и онлайн на https://siff.ticketlogic.bg по 20 лв.


Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички