Wardruna с ударен саундтрак и в сезон 4 на Викинги


Wardruna с ударен саундтрак и в сезон 4 на Викинги

4336

Магическите мелодии на Wardruna ще звучат и в най-новия четвърти сезон на "Викинги", потвърди самият Айнар Селвик, лидер на групата, която чакаме за първи концерт у нас в зала 3 на Националния дворец на културата на 25 февруари.

Поредната порция героични битки и политически игри в епичната сага за завоеванията на северните народи начело с легендарния герой Рагнар Лодброк стартира по History Channel на 18 февруари, точно седмица преди съвместното шоу на Wardruna с родната група Smallman, уточняват от Transfiguration Festival и Националния дворец на културата, по чиято покана пристигат музикантите.

В четвъртия сезон на сериала Айнар Селвик отново стои плътно зад въздействащите композиции, огласящи повратните моменти, в които боговете решават съдбите на героите. Верен на концепцията си да използва старинни северни инструменти, Селвик (на снимката) сам изпълнява мелодиите на кравиклир, букехорн, тагелхарпа, флейти, а също и да пее. От втория сезон Селвик пише музиката към сериала в съавторство с основния композитор Тревър Морис.

Аналогично на норвежките си гости, Smallman също могат да се похвалят с участие във филмов проект. Преди броени дни официално бе представена онлайн късометражната анимационна лента The Blood, за която Smallman записаха музика в характерния си тежък стил, отреждащ им място на една от най-разпознаваемите и любими групи у нас. The Blood е филм срещу насилието на талантливия режисьор и аниматор Велислава Господинова, показан на над 30 международни филмови фестивали и награден на не един от тях. Премиерното представяне на анимацията с музиката на Smallman бе в антракта на промо концерта за третия им албум "Envision" още през 2014.

Концертът на Wardruna в София на 25 февруари е не само първото им гостуване у нас. То е и единственото им шоу на Балканите тази година, поради което се очаква многобройна публика от Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и Турция.  

Билети могат да бъдат намерени в Билетен център- НДК и в мрежата на Ticketportal.bg на цена 70 лв.

Повече за участниците:

Wardruna е музикално явление, което изпъква дори на препълнената с впечатляващи групи северна сцена. Основен двигател и концептуалист на проекта е мултиинструменталистът Айнар Селвик, дълго време познат най-вече като барабанист на норвежците Gorgoroth. Концепцията на Wardruna отразява огромния интерес на Селвик в областта на скандинавската древност и Средновековие, на норвежката и исландската народна музика, северния шаманизъм и автентичната староскандинавска писменост – руните.

Групата не се стреми да интерпретира автентична фолк музика, но използва традиционни за района народни инструменти (някои от които ръчно изработени от самия Селвик), за да постигне неофолклорен, често трансов звук.

С първото им издание от 2009 "Runaljod - Gap Var Ginnunga" е поставено началото на своеобразна трилогия, базирана върху древните руни и езическите ритуали, свързани с всяка от тях. Вторият албум "Runaljod – Yggdrasil" продължава възходящото развитие на бандата – в него има повече хорови включвания, а звукът и представянето на музикантите са ошлайфани до съвършенство.

В периода около издаването му през 2013 музиката на Wardruna достига и до покорилия света и превърнал се в култ сериал "Викинги". Неговите фенове реагират моментално още на първото чуто парче на формацията – търсят групата в YouTube и масово поръчват плочи и дискове, а екипът на "Викинги" бързо задълбочава сътрудничеството. Скоро Селвик се включва като актьор, сътрудничи си с основния композитор Тревър Морис и прави специално оркестрално изпълнение на "Сюитата Викинги" по време на Krakow Film Music Festival 2015.

Smallman крачат смело в тежкия алтернативен рок, стъпили на фолклорното наследство повече от 15 години. Четиримата се превърнаха в една от най-отличаващите се групи на родната сцена. Почерковото им звучене и въздействащот визуално шоу на живо ги правят една от най-разпознаваемите и любими групи днес у нас. Третият албум на smallman "Envision" излезе през пролетта на 2014 и изведе групата на следващия етап от нейнито развитие. Последваха разпродадени концерти в България и на Балканите. Тази година "Envision" беше издаден на винил, а групата се готви да атакува още европейски сцени догодина.

Wardruna:

https://www.facebook.com/Wardruna/

Smallman:

https://www.facebook.com/smallmanband/?fref=ts

Transfiguration Festival:

https://www.facebook.com/transfiguration.festival/?fref=ts

Трейлър "Викинги" – сезон 4

https://www.youtube.com/watch?v=Bwre6mVhXoM&feature=youtu.be

"The Blood" – филм на Велислава Господинова

https://www.facebook.com/velislavagospodinovaanimation

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички