Крисчън МакБрайд – Hitting a jazz sweet spot


Крисчън МакБрайд – Hitting a jazz sweet spot

4461

Следвайки логиката "хубавото никога не е твърде много", клуб Music Jam продължава серията от изискани, естетски джаз деликатеси за публиката с фини възприятия и високи стандарти.

Концертът на Крисчън МакБрайд (Christian McBride) трио - последната формация на 41-годишния световнопрочут джаз басист, ще се състои по покана на "София Мюзик Ентърпрайсис" в Sofia Live Club от 21.00 ч. на 7 март.  

Знаменитият гост ще се изяви с още двама брилянтни музиканти – пианистът Крисчън Сандс и барабанистът Юлисис Оуенс Джуниър. В този състав триото свири вече три години, като концепцията на музикантите – по собствени им думи – е "да търсят и извличат експресивна дълбочина и нюанси в подбрани изпълнения по целия свят".

Най-актуалният им запис "Out Here", е пети проект на МакБрайд, записан за Mack Avenue Records. "Нашето трио е доста разнообразно – разказва повелителят на плътната струна – в основата му са хардкор суингът, блусът и традиционният американски репертоар. Част от това се дължи на факта, че Крисчън Сандс е разностранен пианист и иска да "посещава" различни музикални територии, затова аз и Юлисис нямаме избор, освен да забиваме здрав суинг с него".

Любопитното е, че МакБрайд, който изгрява шеметно като комета на джаз сцената още 17-годишен, никога не е мислил, че ще предвожда собствено трио. Яркият му талант бързо поражда паралели с легендарния басист Рей Браун, с когото записва в началото на 90-те години в групата Superbass. Но след като Рей става негов ментор и гуру, Крисчън избягва да води свое трио именно за да избегне неизбежните паралели с Браун, прочул се с триото на Оскар Питърсън, както и със свои последващи формации от трима музиканти.   

Съдбата обаче си знае работата и през 2009 отсъствието на саксофониста и вибрафониста от квинтета му Inside Straight принуждава МакБрайд да изведе на сцената... трио – той, пианиста Питър Мартин и Юлисис Оуенс зад барабаните. Изживяването не е фатално лошо и ето – големият басист продължава да кръстосва планетата, изследвайки звука и възможностите на тази класическа джаз формация. Не спират и съвместните му проекти с имена като Пат Метени, Чик Къриа, Джон Маклафлин, а периодически МакБрайд застава начело и на своя едноименен биг бенд (с който спечели "Грами" през 2012).

Със съратници като Сандс и Оуенс той с лекота кръстосва целия джаз спектър – от стандартите през блус, соул и ар-ен-би вариации до кавъри на Синатра и... всичко по средата. Затова талантът на МакБрайд, твърди сериозната джаз критика, както и следата му на джаз сцената, надскачат и сянката на Рей Браун, и жанровите граници. В последните си записи триото било ударило "a jazz sweet spot", което – преведено с други думи, означава "музика за душата".

Билетите са на цена от 30 лв.  В последната седмица пред концерта (1–7 март) ще струват 40 лв.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички