Светлини и сенки. Разговори с Джими Пейдж


Светлини и сенки. Разговори с Джими Пейдж

4573

След биографичните книги "Отплаване. Фантастичното пътешествие на Уайтснейк" и "Мик: Дивият живот и бесният гений на Джагър", издателство "Сиела" зарадва почитателите на класическия рок и с подробната биография на Джими Пейдж - "Светлини и сенки. Разговори с Джими Пейдж".

Неин автор е главният редактор на сп. Guitar World Брад Толински. Творбата съдържа поредица от интервюта с Пейдж, описващ както ранните му години във Великобритания, така и големите му успехи с Лед Цепелин и сензационните турнета на митичната банда.

Историята на съвременната поп и рок музика нямаше да е същата без Лед Цепелин. А историята на състава е в голяма степен историята на Джими Пейдж – един от най-великите китаристи в историята на рока. Неговият нюх към експеримента и импровизацията проправя пътя както за Цепелин, така и за много от съвременните музикални жанрове като цяло. Не само рокът, но и попът, хеви метълът и дори хип-хопът дължат много на Пейдж, Робърт Плант (вляво на корицата) и на групата изобщо.

Джими се изповядва, разказвайки пред именития американски журналист не само историята на любимата на поколения рок формация, но и малко известни факти от живота си. В книгата Толински включва поредица от интервюта, които е взимал от музиканта през годините, както и интересни разговори с Пейдж за неговото детство, за партньорствата с легенди като Том Джоунс, The Who, Ерик Клептън и Дейвид Ковърдейл, дори за интереса му към окултното.

Въпреки че са издавани не една и две книги за Пейдж и Цепелин, няма друга, която да предава толкова подробно цялата история на един от най-значимите феномени в рок музиката. Наред с откровенията за декадентските, но изключително продуктивни години с Лед Цепелин, за огромните успехи и сензационните турнета на бандата, китарният аксмен споделя още за отношенията си с Робърт Плант, Джон Бонъм и Джон Пол Джоунс, както и за създаването на песни като "Stairway Тo Heaven" и "Kashmir".

От "Светлини и сенки. Разговори с Джими Пейдж" научаваме как Джими се превръща в един от най-търсените студийни музиканти на Острова, за влизането му в Ярдбърдс, как се става звезда и как са положени основите на Лед Цепелин, което прави книгата най-изчерпателната биография на култовия китарист, публикувана до този момент.

Освен интервюта, Брад Толински е включил и разговори на Пейдж с музиканти като Джеф Бек и Джак Уайт.

Преводът на "Светлини и сенки. Разговори с Джими Пейдж" е на Пламен Кирилов, превел и спечелилата "Пулицър" творба за художествена литература  "Светлината, която не виждаме" (2015) на Антъни Доер.

Художествено оформление: Дамян Дамянов

ISBN:978-954-28-1988-2

Страници: 280

Корична цена: 15 лв.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички