Заклинанията на Теодора Енаке и Теодосий Спасов


Заклинанията на Теодора Енаке и Теодосий Спасов

4676

Унгарският композитор Béla Viktor János Bartók (25 март 1881 – 26 септември 1945) има съществена заслуга за популяризирането на фолклорните традиции на страните от Централна и Източна Европа.

Наши мотиви и неравноделни размери той изучава още в периода преди Първата световна война, наред с унгарските, румънските, словашките и т. н., те намират интерпретация в редица негови творби и стават достояние на широката публика от цял свят.

Румънската джаз певица Teodora Enache-Aisha (Теодора Енаке-Айша) замисля проект, в който да представи своето виждане за две такива произведения на Béla Bartók: "Két Román Tánc" Op. 8a ("Two Romanian Dances", или "Два румънски танца" (1910) и "Román népi táncok", Sz. 56, BB 68 ("Romanian Folk Dances", или "Румънски танци", сюита от шест клавирни части (1915). Идеята се заражда по време на концертите ѝ с китариста Stanley Jordan през 2012 в Европа, когато двамата представят част от "Румънски танци".
 
Две години по-късно Teodora пее заедно с нашия Теодосий Спасов и така се появява нова идея: да развие проекта си, като намерят българско звучене на основата на друго произведение на Béla Bartók: Mikrokosmos Sz. 107, BB 105 (композирано през периода 1926-1939 г.), съдържащо 153 клавирни части, сред които 8 са посочени като "български ритми".

Ето какво споделя Teodora Enache:  

"Цялото ми виждане за албума коренно се промени след срещата с Теодосий. Започнах работа с композитора Mircea Kiraly, който напълно долови както професионалните ми интереси, така и личната ми връзка с "Румънски танци". Той направи аранжиментите за глас, пиано, кавал, перкусии и контрабас. Той също така аранжира българските танци от "Mikrokosmos", които бяха такова откритие за мен, че бях извънредно щастлива да ги добавя в албума. В студиото, естествено, ние се оставихме да бъдем отнесени от импровизацията и много от композициите в албума се преродиха в нещо ново и неповторимо. Тeодосий, който е несъмнено вълшебник на своя инструмент, толкова ме възторгна, че гласът ми придоби нови омайни и мистериозни нюанси. Oleksandr Bergovsky вложи много усилия в проекта, даде му нов живот и заедно с Miroslav Turiyski и Attila Antal създадоха ритуално-племенно звучене, което толкова често търся в импровизациите си".

"На слушателите, които се наслаждават на този албум, мога единствено да пожелая да почувстват вибрацията на своите собствени корени, независимо откъде са, на какъв език говорят и от какъв произход са. Всички споделяме един общ корен и той е уникален. Там са нашите общи истории – вашите, моите, нашите – написани в един и същ код. Ключът за дешифрирането на този код е музиката", допълва певицата, цитирана от Сергей Шишов.

Радиопремиерата на албума "Incantations", или "Заклинания", ще се състои в навечерието на Националния ни празник, принос за който има и Румъния.

Другото ви е известно: предаването е "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР, началото е в събота, 27 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички