Aларма Пънк Джаз се завръща към фестивалния формат


Aларма Пънк Джаз се завръща към фестивалния формат

5297

Скандинавски фрий джаз, пост-метъл, албански рок-ен-рол, дуум, дроун, психеделик и откровен пънк ще озвучат B-Side на столичния клуб Mixtape 5 този уикенд, 5 и 6 март.

Фестивалът Alarma Punk Jazz е спретнал програма за чудо и приказ, каквато не е имало отдавна на софийската сцена. В рамките на два дни на една сцена ще ударят групи, които имат твърде малко общо помежду си, но заедно създават една далеч по-пълна картина на съвременната некомерсиална музика, отколкото сме свикнали да виждаме по нашите ширини, където всичко е (малко прекалено) жанрово детерминирано.

Първата вечер от двудневната фиеста е с начало 21.00 ч. Присъстващите да очакват истински и неподправен post-psychedelic-drone-kraut-punk-free jazz от Копенхаген - на границата между Sonic Youth и Арво Пярт (http://www.svin-music.com). Cаундът на Svin (на снимката) е като стоунър с кларинети, като северен равнинен мрак, по-мрачен от студа, като зловещи инструментални приказки отвъд полярния кръг. Формацията пристига в състав: Ларс Бек Пилгаард – китара, Хенрик Пулц Мелби – саксофони, кларнети, Томас Айлер – барабани и Ади Зуканович – клавишни. В дискографията  им са албумите "Heimat" (2011), "Secretly We Are Gay" (2014) и едноименния "Svin" (2015). Самите музиканти посочват влияния както Матс Густафсон, Кен Вандермарк и Сони Ролинс, така и Бьорк и Sigur Ros. Именно в построеното от Sigur Ros Sundlaugin Studio (http://svin.bandcamp.com) датчаните са записали своя четвърти диск. Концертът в София е част от първото им балканско турне, макар най-новият член на квартета Ади Зуканович да е от нашата част на света.

Както MySound.bg вече извести, вечерта бъде открита от органик-дроун-ритуал-нойз концептуалистите acrossthevacuum (Боян Аврамов {Teeth Of Divine, AEON Sessions} + Асен Сантев (Trysth, Upyr), който се появи миналата година в първото българско издание с обработки на музика на "Пинк Флойд" – "One Of These Tributes", Vol.1 на нетлейбъла Mahorka – с 30-минутна версия на класиката "Set The Controls". После дуото премина през странни (8 пъти по-бавни) интерпретации на други класики (Joy Division), а авторското им творчество към ден-днешен вече е достатъчно за поне един четворен албум на винил.

Самите атмосферик-пост-метъл чудовища Trysth (http://trysth.bandcamp.com), които участват за втори път в рамките на Alarma Punk Jazz - точно две години след като свириха на една сцена (същата) заедно с Nadja, са другият български съпорт на Svin и един вид, свързващото звено на вечерта – и то не само поради факта, че китаристът им Асен Сантев свири и в acrossthevacuum. Trysth са едно от най-сериозните имена на новата пост-метъл сцена у нас,  не са концертирали от 10 месеца (работейки по нов материал), а специалното събитие около тях е касетката "Soulchambers Reworked" с ремикси на песни от дебютния им албум "Soulchambers", която излиза официално точно в деня на концерта.

Видео на Svin: https://www.youtube.com/watch?v=114Ns4oCepM  

Билети - 17 лв. (до 5 март) и 20 лв. (на входа на клуба):  
http://www.eventim.bg/bg/bileti/svin-sofia-club-mixtape-5-420711/event.html

Неделната вечер пък (6 март) е за всички онези, които искат да завършат дългия празничен блок почивни дни с гръм и трясък. Ще гостуват Blla Blla Blla от Скопие, първата рок-ен-рол/пост-пънк група с текстове на албански език в света. В Прищина и в Тирана свирят обикновено пред многохилядна публика. В Скопие са подгрявали Иги Поп. Че и у нас са свирили – през далечната 2010 в Дома на киното (отново в рамките на Alarma Punk Jazz). Blla Blla Blla са банда на повече от четвърт век, издават албум веднъж на десетилетие, ангажирани са с обществени каузи като човешкото отношение към бежанците. В звученето им има и нещо от Dead Kennedys, и нещо от Баланеску Квартет, но и дарк уейв, и причудливи циклични структури, които свързваме повече със суфи-музиката, отколкото с рок-ен-рола, и полифонично албанско пеене, и текстове за пчели, мечки, таралежи, нигерийски футболисти и "лоши жени". На класификацията "легендарна група", която доста често се среща из македонските и албанските медии, фронтменът им Идриз Амети иронично отговаря: "Първият ни албум беше легендарен, но за да станем легендарни ние, първо трябва да умрем". Това, по което веднага можете да ги разпознаете, е, че китарата в тяхното звучене е изцяло заместена от цигулка.  Преди тостите на сцената ще излезе един психеделик-рок квартет от Русе, който направи изключително впечатление на публиката миналата есен с участието си на събитие, организирано също в "Mixtape 5", B-Side, само че от Wrong Fest. Това са Tales From The Sleeping Land (или TFSL) на китариста Калоян Иванов, познат още от групите Portable Elephant и Слонът на Принцесата с участието на Ангел Драганов (член на същите проекти) – клавишни, електроника, Павел Стойчев (Surbahar, Artmospheric Crew) – барабани, и Свилен Иванов (Morebasser) – бас. Проект N 1 едно в новата сайкъделик-рок вълна в България.

След Blla Blla Blla пък ще се изявят други едни русенци, превърнали се в класици на родния пънк през последните две десетилетия. Това са Скролетиците (или The Scroletics) от "града-музей", които преди няколко месеца пуснаха ново ЕР-издание със скромното заглавие "5", въпреки че песните в него не са 5, а цели 8. Така фестивалът ще завърши с пънк-вакханалия, както в доброто старо време и както си му е редът.

Начало: 20.00 ч.

Билети: http://www.eventim.bg/bg/bileti/blla-the-scroleticstfsl-sofia-club-mixtape-5-424819/event.html

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички