Камерна сцена Пловдив с поглед към шестия си сезон


Камерна сцена Пловдив с поглед към шестия си сезон

4614

Един от най-интересните проекти в културния календар на града - "Камерна сцена Пловдив", започва своя шести сезон тази пролет.

Проявата се нареди сред традиционните вече културни събития под тепетата, привличащо многобройна и разнолика публика.

Шестият сезон на "Камерна сцена Пловдив" ще бъде открит с концерт на млада и многообещаваща формация - 3oto (Триото) (на снимката), в Първо студио на Радио Пловдив от 19.00 ч. на 9 март. Създадена в края на 2014 от Калин Жечев – клавишни, Ясен Василев – китари, и Венко Поромански – ударни инструменти, групата впечатлява с многостранния облик на музикантите, проявяващ се от класическата музика и джаза, до поп и рок жанровете на музикалната сцена в България. В търсене на провокация, формацията излиза извън рамките на обичайно джаз трио като къса с традицията лидер - сайдмен в полза на равенството на своите членове при създаването на музиката. Полученият звуков пейзаж съчетава джаз с дръм-ен-бейс, електронни елементи, етно влияния, фънк, поп и рок ритми. 3ото формира отворена система от три инструмента, която създава пространство и позволява включване и на други инструменталисти и интересни гости.  

Това са пиеси, които не се чуват често. "Музиката отразява нашето вътрешно състояние и нашите възприятия. Идеята ни е да правим нещо наистина наше, наистина честно и доколкото е възможно – оригинално и истинско" - обяснява Венко Поромански. Венко, Калин и Ясен се опознават взаимно при работата им в джаз формация София. Идеята да създадат трио е на Венко. И то не стандартната конфигурация от бас, полихармоничен инструмент и ударни, а като заместват баса с друга бленда, за да отворят поле за експерименти. Още с дебютното си представяне пред публика през 2015 привличат вниманието върху себе си. Музикантите са в усилена подготовка на дебютния си студиен албум.

За първи път в Пловдив на 30 март ще прозвучи чудесният Антон Сяров, цигулар и композитор, който прави изключително успешна кариера в Западна Европа. "Той е пловдивчанин, но е почти непознат в родния си град, затова съм щастлив, че ще имаме възможност да го представим", коментира Петър Салчев.

Заедно с Антон Сяров за представянето на авторския му албум "Nocturne In Blue" пристига и Стив Синко, виртуозен пианист, преподавател по джаз пиано и ансамблова музика в Университета за музика, драма и медии в Хановер. Двамата ще гостуват и на АМТИИПловдив, като гост лектори, както и за кратък концерт.

През април премиера на единствения по рода си у нас албум "Български джаз композитори" ще направи Венцислав Благоев - един от водещите тромпетисти на родната джазова сцена. "За първи път в дискографията на българския джаз имаме албум, който навлиза в зоната на класическия джазов триъгълник - изпълнител, композитор, аранжор. Благоев ни представя една съвременна картина на българския джаз, която балансира таланта на инструменталиста с авторското творчество" - писа проф. Владимир Радулов.

"Камерна сцена Пловдив" стартира през есента на 2012 с амбицията да предложи на публиката културни събития с висока естетическа стойност и оригиналност. Вече 5 сезона проектът държи на стандарта и нивото си, представяйки концерти от областта на класическата музика, джаза, фолклора, филмовата музика. Нещо повече - "Камерна сцена Пловдив" смело прекрачва отвъд музикалното изкуство, предлагайки програми, в които присъстват и театър, поезия и изобразително изкуство.

Традиционен домакин на концертите е Първо студио на Радио Пловдив.

Проектът се съфинансира от община Пловдив.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички