София Филм Фест 2016 пее с култова музика


София Филм Фест 2016 пее с култова музика

4430

Двайстото юбилейно издание на "София Филм Фест" ще ощастливи не само ценителите на седмото изкуство, но и музикалните меломани.

Както MySound.bg вече огласи, българската публика ще може да се наслади на концертите на Баба Зула, Ерик Трюфа и съвместното шоу на Брайън Мей и Кери Елиc.

В програмата "В началото бе... музиката" са творби, посветени на знакови - от различни стилове и поколения, изпълнители. "София Филм Фест" стартира като "Мюзик Филм Фест" през 90-те.

Сред акцентите е последният - и единствен "оторизиран" от наследниците на Кърт Кобейн, документален филм на режисьора, сценарист и продуцент Брет Морген за фронтмена на Нирвана - легендарната гръндж банда от Сиатъл, чиято премиера се състоя миналата година. "Кърт Кобейн - Montage Оf Heck" смесва непоказвани досега домашни видеа от личния архив на музиканта с творчеството  му, публикации в списания, музика с анимация и интервюта с неговите близки. С участието на: Кърт Кобейн, Къртни Лав (заедно на снимката), Дейв Грол, Крис Новоселич, Аарън Бъркхард, Чад Чанинг, Дон Кобейн, Джени Кобейн и Ким Кобейн. Награди и номинации: "Ашланд" 2015 – най-добър монтаж на пълнометражен документален филм, "Еми" 2015 – номинации за най-добър звуков монтаж на неигрален филм, смесване на звук за неигрален филм, операторско майсторство на неигрален филм, режисура на неигрален филм, монтаж на неигрален филм, най-добър документален филм и сценарий на неигрален филм.

12 март
CINE GRAND CITY CENTER SOFIA - 21.15 часа
13 март
КИНО "АРЕНА ДЕЛУКС" БЪЛГАРИЯ МОЛ - 21.15 часа
21 март
КИНО "ЛЮМИЕР" - 20.45 часа
24 март
CINEMA CITY MALL OF SOFIA - 19.00 часа

Сред селекцията е "Queen: Дните от живота ни", пълнометражен документален филм на Мат О'Кейси, който проследява сценичния триумф на знаменитата британска група. Четирима студенти се събират през 1971. Съставът има 26 албума, продавайки над 300 милиона от записите си по света. Популярността на Фреди Меркюри, Брайън Мей, Роджър Тейлър и Джон Дийкън е по-силна от когато и да било. Тяхната история е забележителна и съдържа в себе си началните проблеми, големите препятствия, успеха, споровете, разделите, триумфите, трагедията и вечното наследство – всичко това на фона на брилянтна музика и зашеметяващи живи изпълнения от всяка точка на света. С участието на: Рой Томас Бейкър, Джом Бийч, Джон Дийкън, Пол Гамбачини, Питър Хинс, Роузи Хорайд, Харви Куберник, Рейнхолд Мак, Фред Мандел, Брайън Мей, Фреди Меркюри и Роджър Тейлър.

13 март
CINE GRAND CITY CENTER SOFIA - 21.00 часа
15 март
КИНО "ЛЮМИЕР" - 20.45 часа
21 март
EURO CINEMA - 20.00 часа
23 март
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР СУ - 18.30 часа

"Дневник на Уудсток" (1994 ; САЩ ; 180 мин. ; документален; цветен;)  филмът на Дон Алън Пенебейкър, който улавя духа на превърналото се в мит хипи сборище през 1979, ще бъде излъчен и тази година. С участието на: Джими Хендрикс, Джеферсън Eърплейн, Джоан Бейз, Джо Кокър, Ху, Сантана, Джанис Джоплин, Ричи Хейвънс, Джони Уинтър и много други.

21 март
ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО "СЛАВЕЙКОВ" - 20.00 часа

Ще бъде прожектиран и гостувалата миналата година творба "20 000 дни на земята" с Ник Кейв. Режисура - Йън Форсайт и Джейн Полард, сценарий - Ник Кейв, Йън Форсайт и Джейн Полард, оператор Ерик Уилсън, музика: Ник Кейв и Уорън Елис. Специфичният баритон и черното чувство за хумор в песните на музикалната икона изграждат комбинация от мрачни балади и пост-пънк напереност, от своя страна създаващи стила, който може да се опише единствено като "Ник Кейв". Преплитайки факти, измислици и фантазия, "20 000 дни на Земята" е шеговита деконструкция на типичния музикален документален филм. Той проследява един ден от живота на твореца – 20-хилядния, както подсказва заглавието, в който знаменития бард се рови из архиви, спори с терапевт и участва в поредица подобни на халюцинации интервюта с приятели, сред които са актьорът Рей Уинстоун, поп звездата Кайли Миноуг и музикантите от групата му Бликса Баргелд и Уорън Елис. Награди и номинации: "Атина" 2014 – "Златна антена", Британски независими филмови награди 2014 – номинация за най-добра продукция, документален филм и наградата "Дъглас Хикокс" CPH:DOX 2014 – номинация за наградата за звук и визия "Сънданс" 2014 – награда за режисура и монтаж за документален филм и номинация за голямата награда на журито, Сидни 2014 – номинация за най-добър филм.

11 март
ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО "СЛАВЕЙКОВ" - 18.30 часа

В "Хенк Уилямс: И видях светлината" (режисьор и сценарист Марк Ейбрахам) главната роля е поверена на Том Хидълстън. Ханк пише и записва някои от вечните кънтри песни преди ранната му смърт на 29 години. Неговите парчета са смес от объркване и тъга, което не е изненадващо, като се има предвид личният живот на родения в Алабама певец, който режисьорът пренася на екрана с ясното разбиране за сложността на тази личност. Концентрирайки се върху основните моменти в прекалено кратката кариера на Уилямс, която започва, когато той е едва тийнейджър, "Видях светлината" се фокусира върху слабите страни на артиста – прекрасен към публиката си и агресивен към жените и любовниците си. В ядрото на тази лента е изключителното изпълнение на Том Хидълстън в ролята на Ханк. Английският актьор не само успява да улови чара и капризите на певеца, но пее и всичките му парчета.

13 март
КИНО "АРЕНА ДЕЛУКС" БЪЛГАРИЯ МОЛ - 19.00 часа
14 март
CINEMA CITY MALL OF SOFIA - 21.00 часа
16 март
CINE GRAND CITY CENTER SOFIA - 19.00 часа
29 март
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8 - 21.00 часа
27 март
EURO CINEMA - 18.30 часа

Документалният филм на Джоана Шварц "Първо трябва да ни убият"  разказва за музиканти от Мали по време на драматични събития, свързани с джихадисткото настъпление по териториите им. Лентата за е времето, когато музиката е забранена там. Една от най-важните форми на комуникация изчезва за една нощ през 2012, когато екстремистки ислямистки групировки се надигат и превземат площ с размерите на Великобритания и Франция, взети заедно. Но вместо да оставят инструментите си, малийските изпълнители отвръщат на удара.  Номинация на CIMM Fest 2015 за най-добър документален филм.

13 март
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8 - 17.15 часа
19 март
ДОМ НА КИНОТО - 18.30 часа
20 март
ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО "СЛАВЕЙКОВ" - 18.30 часа

Безкрайно любопитното произведение B-Movie: Lust & Sound In West - Berlin (1979–1989), режисирано от Йорг А. Хоппе, Клаус Маек и Хайко Ланге, е с участие на титаничните УестБам, Малария!, Айнщюрценде Нойбаутен, Джой Дивижън, Едгар Фрьозе, Ди Арзте, Ди Тотен Хозен, Ан Кларк, Идеал, Нена, Секс Пистълс, Ди Тодлич Дорис и други. Документален филм за музика, изкуство и хаос в дивия Западен Берлин през 80-те. Градът зад стената става сборен пункт на специален вид суб и поп култура, привличайки креативни дилетанти и световноизвестни знаменитости. Преди Желязната завеса да падне, артисти и комунисти, незаконно пребиваващи и хедонисти от всякакъв тип се наслаждават на необикновения начин на живот в Берлин. Не става дума за дългосрочен търговски успех, а за това да живееш за мига – тук и сега. Награда на фондация DEFA от "Берлинале" 2015.

13 март
ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО "СЛАВЕЙКОВ" - 20.00 часа
25 март
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8 - 19.45 часа

В центъра на "Животът е тромпет" (Život Je Truba) на режисьора и сценарист Антонио Нуич е Бура - безгрижен 35-годишен мъж, който свири на тромпет в алтернативна джаз група. Той произлиза от богато семейство на месари, но не иска да се включва в бизнеса. Бура ще се жени за психоложката Яна, чиито родители са интелектуалци. Бащата на булката настоява да организира сам сватбената церемония, за да спази традицията. Двете семейства се срещат. Такива семейни събирания са постоянен източник на вдъхновение, особено ако се задава сватба. Това е страхотна възможност да се наблюдават тънките сблъсъци между различните характери. Срещата между две фамилии с различно минало показва, че техните членове не са толкова различни, колкото би се очаквало. Филм, в който драмата и комедията са свързани и представят различен поглед към едно и също събитие.

15 март
КИНО "ЛЮМИЕР" - 14.30 часа
14 март
КИНО "ОДЕОН" - 18.30 часа
26 март
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8 - 17.45 часа

Пребогатият афиш на "София Филм Фест" 2016 предлага преговор на един от знаковите за Вим Вендерс филми - "Пина".

24 март
ДОМ НА КИНОТО - 20.00 часа
24 март
ДОМ НА КИНОТО - 20.00 часа
27 март
КИНО "ОДЕОН" - 18.00 часа
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички