Госпъл и спиричуъл огласиха зала България


Госпъл и спиричуъл огласиха зала България

4662

В тържество на афро-американската музика се превърна концертът от цикъла "Музиката на Америка", организиран от Cantus Firmus в столичната зала "България" на 10 март.

Събитието, наречено Soul Оf America и подкрепено от фондация "Америка за България", срещна българската публика с трима чернокожи музиканти. Диригент бе Андре Томас – професор по хорова музика в Университета на щата Флорида, а солисти - великолепното сопрано Нагуанда Нобълс и бас-баритонът Бенджамин Полайт.

Андре Томас въведе публиката в първата песен –"Dry Your Tears, Africa" от филма "Амистад" на Стивън Спилбърг. "Историята е как през 1839 ловци на роби пленяват 60 чернокожи в Сиера Леоне и ги продават на двама плантатори, които ги натоварват на кораб за Куба", разказа диригентът. По пътя африканците завладели кораба, за да го насочат обратно към родината си, но екипажът акостирал в Америка. Там срещу робите започнал съдебен процес, в който техен защитник бил един от бъдещите президенти на САЩДжон Куинси Адамс. Той спечелил делото и чернокожите се върнали в Африка.

Концертът продължи с три спиричуъла, в които участва и хорът на радио Класик FM. Прозвуча друго парче, свързано с темата за робството – "The Drinking Gourd" или т.нар. чашка-кратунка, от която са пиели чернокожите. Диригентът обясни, че песента е за т.нар. път за бягство на робите, който тръгва от Мисисипи, минава през Тенеси и стига до Кентъки.

На пиесата "Scandalize My Name" Андре седна зад пианото, за да бъде единственият, акомпаниращ на Нагуанда Нобълс и Бенджамин Полайт. Първата част на концерта завърши с госпъла "Let Freedom Ring", песен, вдъхновена от речта на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта".

С великолепно изпълнение на "Summertime" на Нагуанда Нобълс започна втората част. Прекрасните гласове на двамата чернокожи солисти превзеха залата с още 10 парчета от знаменитата опера на Джордж Гершуин "Порги и Бес", подкрепени от хора на радио Класик FM. Диригентът обяви концертмайстора на оркестъра за най-добрия в света и разказа, че в университета, където преподава, имало 6 челисти-българи.

Сред публиката в зала "България" бе и английският актьор Бен Крос.

Снимка: Янко Димитров

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички