Рокзвездата Лени Кравиц зад и пред обектива в България


Рокзвездата Лени Кравиц зад и пред обектива в България

4540

Тази пролет шестото издание на платформата за съвременна фотография "Майстори на фотографията" ще представи изложбата на Лени Кравиц Flash, която ще бъде открита във Vivacom Art Hall в 18.30 ч. на 7 април.

София е четвъртата спирка от турнето на Flash, което започна в Лос Анжделис. Изложбата може да бъде видяна от българската публика до 7 май. Част от експозицията е проектът Ascension на Матю Битън, фотограф, графичен дизайнер на музикални албуми, носител на "Грами" и личен фоторепортер на Лени Кравиц.

Прочут, обожаван, постоянно наблюдаван, обграден от фенове, репортери, папараци, всички оборудвани със смарт телефони, камери, микрофони и светкавици, Лени Кравиц насочва обектива към тези, които го следват навсякъде. Той обръща ловко фокуса и събитията, снима тези, които го снимат, така се ражда серията Flash – черно-бели фотографии, запечатали всекидневието на звездата през нейните собствени очи, ярки образи, неочаквано хванати в клопката на собствените си действия. "Превърнах нещо, което би могло да бъде страшно дразнещо, в нещо интересно, в предизвикателство" - обяснява музикантът - "Интересно е, че същите тези хора, които ме преследват, за да ме снимат, са станали тема на изложбата ми. Чрез завъртане на обектива обратно към тях, аз косвено поглеждам към себе си и сюрреалистичния свят, в който живея, когато пътувам. Този, който някога е бил ловец, се превръща в плячка". Той разказва, че когато бил още дете, често се случвало да си играе с "Лайка"-та на баща си, тогава кореспондент във Виетнам. Преди няколко години негов приятел фотограф му дава камерата си, за да снима. Тя се оказва модел на "Лайка", която залива Кравиц със спомени за детството и баща му.

Лени решава да излезе навън и да снима света около себе си – парадоксално обаче, светът около него също го снима! "Вместо да се ядосвам, че не мога да се разхождам спокойно и да снимам, фотографирах каквото беше пред очите ми. Трябва да уловиш момента от твоя собствен живот, който стои пред теб. Затова започнах да снимам хората, които снимат мен, това се превърна в танц, в игра", разкрива музикантът и фотограф. От компанията "Лайка" се свързват с него и заедно създават лимитираната серия от 125 фотоапарата Leica M-P Correspondent. Дизайнът е дело на Кравиц и неговата компания Kravitz Design, като външният вид и името са вдъхновени от бащата на Лени и камерата, която ползва като военен кореспондент във Виетнам и която - в крайна сметка - той подарява на сина си, когато навършва 21 години.

Дизайнът е старомоден, но притежава всички модерни технологии. Визията му е специално обработена, за да изглежда употребяван с протит корпус и обектив. "Харесвам нещата с история, които имат живот и какво да разкажат", коментира Кравиц, като допълва, че винаги се чувства по-комфортно, използвайки винтидж дрехи, обувки, китари, фотоапарати и т.н.

Ascension ще покаже и фотографиите на дългогодишния приятел на музиканта Матю Битън. Той застава от другата страна на обектива и документира интимни моменти от всекидневието на рокзвездата на сцената, на път и когато си почива. По този начин Flash и Ascension се обединяват, за да представят гледните точки за живота на музиканта отвън и отвътре в един цялостен спектър. "Снимките му напълно улавят есенцията на това кой и какво съм аз в момента", казва за Матю Битон неговият модел Лени Кравиц.

Матю Битон е фотограф, графичен дизайнер на музикални албуми, продуцент, с номинация  за "Грами" и личен фоторепортер на Лени. За своята 20-годишна кариера пред обектива му са заставали легенди, сред които Лени Кравиц, Хърби Хенкок, Мик Джагър, Джей-Зи, Бруно Марс, Лана дел Рей, Фарел Уилямс, д-р Лони Смит и много други. Битон е автор на дизайна на над 750 плаката, обложки на албуми и корици на книги на някои от най-известните икони на попкултурата — Куенетин Тарантино, Джеймс Браун, Принс, Тейлър Суифт, Стинг, Майлс Дейвис, Стиви Уондър, Боб Марли, Джордж Клинтън & The P-Funk All-Stars, Иги Поп, Доли Партън, Лу Рийд. Носител на много награди за работата си зад обектива и като графичен дизайнер, Матю получава едно от най-важните признания досега - номинацията си за "Грами" през 2009 за бокс сета на Джейнс Адикшън "A Cabinet Of Curiosities". През 2012 е удостоен с рицарски орден на Франция за приноса си в изкуството – Chevalier Dans L’Ordre Des Arts & Lettres.

Проектът Flash ще бъде открит в присъствието на Матю Битон и австрийския галерист Питър Кьолн. Ден след това - на 8 април от 18.00 часа в същата зала, ще се проведе лекция на двамата. Битон ще разкаже за звездите, с които е работил през годините, както и за своите музикални проекти. В своята част  създателят на фотографската галерия OstLicht във Виена, Питър Кьолн, по чиято идея в една изложба се обединяват проектите Flash и Ascension, ще направи паралел между средата, в която работят артистите в тази сфера у нас и в Австрия. Той ще говори и за добрите практики, с които на Запад успяват да канализират усилията на талантите в тази сцена.

Експозицията Flash дебютира в галерия Leica, Лос Анджелис, през март миналата година. Изложбата в София се осъществява със съдействието на галерия OstLicht, Виена. Събитието е шестата изложба от платформата "Майстори на фотографията", която показа творбите на някои от най-известните и влиятелни американски фотографи – като Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена, Майкъл Хюи и Бил Оуенс. Всички експозиции бяха представени пред българската публика във Vivacom Art Hall.

Flash се осъществява от фондациите "Америка за България" и "Мусиз" с партньорството на Vivacom и със съдействието на Посолството на САЩ, Посолството на Австрия и Столична община. Фондация "Мусиз" благодари за съдействието на винарна "Братя Минкови", които поднасят комплимент към събитието с най-новата си серия вино – Le Photographe, и на "Гранд хотел София".

Лени Кравиц (51 г.) е американски рок музикант, продуцент, актьор и фотограф. Роден е в семейството на Сай Кравиц (продуцент) и актрисата с бахамски корени Рокси Рокър. Благодарение на продуцентската работа на баща си в телевизията Кравиц се запознава и израства в среда с някои от най-големите музикални имена на онези години, които го оформят като артист. Лени е носител на множество награди, сред които няколко "Грами", БРИТ, Американска музикална награда, отличия на MTV и други.

Албумите му са продадени в десетки милиони бройки по света.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички