В друго време и в друг свят с откачалките Hexvessel


В друго време и в друг свят с откачалките Hexvessel

4352

Една много странна група - Hexvessel, свири за първи път в София оная вечер.

Не, няма да ви обяснявам кои са въпросните музиканти. Това беше един от онези бутикови концерти, за които не един и двама някога ще съжалят, че не са посетили, защото втора възможност подобни оригинали да минат през България ще се отвори вероятно по-далеч във времето, отколкото е пълното слънчево затъмнение или нещо подобно.

Всъщност, именно абсолютно затъмнение и дезориентация в място, време и пространство се случи на 4 април. Дали сме някъде между 60-те и 70-те, дали сме в бъдещето със саундтрак от миналото, ден ли е или нощ… кога е изгревът? Изгубихме се, напълно потънахме с групите Teeth Of Divine, New Keepers Оf Тhe Water Towers и Hexvessel.

Лично аз пристигам в клуб Live & Loud, когато вече сценичният дим е превзел помещението, светлините са приглушени и завиват в червено музикантите - като с воал. Родният авангарден проект Teeth Of Divine тушира публиката със своята фантасмагорична постеля от звуци. Хората вече са спрели, но след малко New Keepers Оf Тhe Water Towers ще ги препарират съвсем. Транс и сайкъделик определено са транквиланти, които обаче всеки взима според волята си. Не всички в клуба ще приемат тази оферта. Трябва да си с музикантите от-до и да не губиш нишката, за да се получи пътуването ви заедно. Никак не ми е в стила да го казвам, ама това е интересна формация, която обаче иска фокус и енергия, насочена към сцената. В момента не мога да се съсредоточа достатъчно и на моменти ме губят. Не са типичната рок банда със стандартен сет и инструменти – надонесли са разни шушулки, някакви машинки, с които произвеждат различни звуци. Шведски чудаци, които може да преслушате онлайн, може пък да са от вашата "дрога".

Не че държа това да е акцент, но най-специалният гост е образът, който повечето от нас знаят като Kvohst (на снимката). Това е Mat McNerney – сърцето на Hexvessel. Той е композитор с изтънчен вкус, с изключителен нюх и артист със заразителна харизма. А също иновативен, смел и търсещ. Всъщност, когато говорим за Hexvessel като за финландска формация, не е особено точно, едно защото Mat е британец, и после, доколкото знам, в състава има шведи… така или иначе, след години странствания изглежда Mat се е заселил във Финландия и така ще приемем Hexvessel за финландска банда. Предприемайки турне в подкрепа на новия студиен албум "When We Are Death" (2016), музикантите са "налазени" от пичовете от The Other Side и придърпани в София. По-запалените фенове на бандата не са чакали до 4 април 2016, за да изпитат магията ѝ на живо. Гледали сме ги на Dark Bombastic Evening в Румъния преди 5 години и съвсем естествено втората ни среща с тях ще върне с пълна сила спомените за първата, а освен това и ще сравняваме този концерт с онзи. Тогава са в по-разширен състав, музиката им като цяло звучи по-атмосферично, стоят идеи над стандартна рок банда - има женски вокали, дайрета, още един китарист и през ръцете на цигуларя минават духови инструменти и прочее. Този същият мултинструменталист си е тук и пак върти инструментите сякаш не е кой знае к’во от клавишни да се метнеш на струнен и после на духов. Това е добър шанс за "When We Are Death" да бъде представен и съответно копия от него да бъдат продадени на спретнатия щанд с мърч, на който ще намерите дори сертификати за притежание на парче земя от гора във Финландия! Връзката на Mat с природата явно е силна, той я възвеличава в музиката си не от вчера. Но не е от онези природозащитници, за които може да си помислите. .. Ха-ха, не! Изобщо тези са странни "хипари",  падащи си по мистики и разни черни изкуства… И тук се сещам да ви насоча да погледнете обложката на изданието им от 2012-а "No Holier Temple", да попрочетете какво стои зад изображението и прочее.

Та, обратно към музиката. Ще е ограничаващо да се каже, че това е неофолк банда, просто защото групарите така добре познават музиката на всички епохи и така фино смесват влиянията. Сега защо не си ги наречем космически рок и да оставим определенията вече. Саундът им така увлича, че осъзнаваш: пътуването извън нашето време и пространство е напълно възможно и реално. Иначе щипват от четирите си албума, в които има какви ли не влияния и експерименти. Това не е музика, на която да се скандира и не е много за припяване, но на парчето с клипа - извинете ме за повърхностното наблюдение, "When I Am Dead", си пеем. А пък на вечния химн на ритуала Hexvessel - "Invocation Summoning" от дебютния албум "Dawnbearer" (2011), който Тошо изпросва и Mat отвръща: "Добре, само заради вас, защото ви обичаме и защото бяхте толкова мили с нас!", пляскаме шумно с ръце, дирижирани от този забележителен талант Mat. Видимо удоволствието е взаимно, но животът е гаден и утре сме на работа. Помахайте за чао и си намислете едно желание.

Дано и вашето е да има повече такива концерти у нас. 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички