Der Hunds отличници на Златна пролет 2016


Der Hunds отличници на Златна пролет 2016

5091

Победителите в 47-то издание на конкурса за нова българска поп и рок музика "Златна пролет" 2016, организиран от БНР, бяха обявени на тържествена церемония в Първо студио на Българското национално радио снощи.

Der Hunds, "най-мощната банда в радиус от хиляди километри" у нас, получи правото да представя България на фестивала "Евросоник" (EuroSonic) в Грьонинген, Холандия, догодина. Песента на актуалните рокаджии "Спомен", издържана в стилистиката на сиатълския саунд, но без да го копира под индиго, донесе и втора награда на Боби "Косатката" Мудолов и Ко. (2 000 лв.). Второто "българско" парче на бандата (на снимката) след "Дива патица", спечелило приз за текст от конкурса "Зелената песен на България", е по музика и аранжимент на цялата формация и текст на нейния фронтмен. Авторитетният глас на MySound.bg също отиде за "хрътките", които са в центъра на нашето внимание от самото си начало. Представянето на "Спомен" в края на галата показа класи над останалите - все интригуващи и силни, кандидатури, но изпращайки ги в ъгъла с подвити опашки. Момчетата, подгрявали концертите на Guns N Roses и Ugly Kid Joe в България, довършват своя трети албум. Big Up, очакваме го!    

Голямата награда - 3 000 лв. и статуетка "Златна пролет", дело на Иван Янев,  бе присъдена на Димитър Атанасов и Стелияна Христова за "Връщам се". Поради заболяване на певицата, придобила популярност от участието си в "Гласът на България", мелодията бе интерпретирана в акустичен вариант от Мариана Попова в акустичен вариант с участието на Алекс Нушев, чийто е аранжиментът. Васко Петров също не бе в Първо студио на БНР да получи отличието, с което го дари журналистическата гилдия заради "Пролетта в мен". Българският Франк Синатра е на национално турне, представяйки класиките по случай 100-годишнината рождението на Старите сини очи. От името на вокалиста - с комплименти, приза приеха Валери Костов, автор на аранжимента, и текстописецът Иван Беловски.  Формация Акустик Пойнт, участваща в конкурса с парчето "Синя нощ", също благодари на селекционната комисия и публиката от дистанция. Формацията се подвизава извън България.

Специалното отличие на "Музикална къща БНР" за дебют отиде у група Хибрид за парчето "Прозорец" по музика и текст на Георги Трифонов и аранжимент на цялата формация, в която е и Рене Ранев. Композицията бе изпълнена със специалното участие на Леонора Илиева, Денис Гоев и Атанас Лазаров. Този  приз се определя от членовете на журито, направило номинациите за конкурса, до участие в който тази година бяха допуснати 75 кандидатури.  

Слушателите предпочетоха "Едно начало" на Мариана Костова. Песента "Едно начало" е по музика и аранжимент на Ефтим Чакъров и аранжимент на Венцислав Велев.

Присъстващите аплодираха шумно ветераните Хоризонт, Атлас и Спринт, както и новосформирания дует Кирил Калев/Вера Шандел, който представи стилно "Аз те търся в дъжда" в най-изисканите традиции на френския шансон с участието на Михаил Шишков и Румен Бояджиев-син. Композицията е по музика на Кирил Калев, текст на Георги Константинов, който също уважи церемонията, и аранжимент на Ангел Заберски 

Номинираните в "Златна пролет" се представиха за първи изцяло на живо, като всички допуснати песни бяха на български. Този път обаче предложенията бяха не 12 според регамента. Кандидатурите на Funky Miracle ("Река с милиони водопади") и "Порив", изпълнена от Маргарита Хранова по музика на Георги Холянов, бяха дисквалифицирани, тъй като се оказа, че са звучали пред публика в противоречие на изискванията за участие в песенната надпревара.

В многолюдната селекционна комисия бяха Александър Петров, Иван Тенев, Мирослав Турийски, Константин Кацарски (Кока Мас Джаз), Иван Лечев, Румен бояджиев, Мария Мутафчиева, Мая Райкова,  Жени Монева, Диляна Трачева, Сибила Лилова, Здравко Петров, Бояна Андреева, Лилия Големинова и  Мариана Гомилева, която бе и водеща на галата. 

Вечерта бе обобщена накратко от Теодосий Спасов - директор на "Музикална къща БНР": "Благодаря на всички, които споделиха с нас своите музикални прозрения, очакваме ви на същото място по същото време догодина".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички