Нова концертна програма на Мира Кацарова: Desafinado Live


Нова концертна програма на Мира Кацарова: Desafinado Live

4953

Премиерата на новата концертна програма на Мирослава КацароваDesafinado Live, предстои в Sofia Live Club от 20.00 ч. на 14 април.

Проектът е посветен на жизнеутвърждаващата музика на Бразилия, нежните боса-нова мелодии и топлите ритми на латино джаза. Певицата е подбрала класически и модерни теми от едни от най-знаковите имена в историята на боса-нова, които са претворени по нов начин. Освен личния прочит на Мира, която от години живее с музиката на най-добрите примери в съвременния латино джаз и емблематичните гласове, композитори и инструменталисти от миналото, в Desafinado Live публиката ще чуе и интерпретациите на Мирослав Турийски, който е автор на по-голямата част от аранжиментите.

В премиерния концерт на сцената с Кацарова ще бъде любимото ѝ трио, с което тя работи винаги – Христо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Мирослав Турийски (пиано). В музикалното пътешествие до Бразилия участие ще вземат и гост-музикантите Николай Карагеоргиев (китари), Младен Димитров (перкусии и програминг) и талантливият Павел Терзийски (вокал). След концерта DJ Mr Moon (Младен Димитров) ще направи специален тематичен сет с нео бразил, нео боса и електро бразил.

След Sofia Live Club програмата ще бъде ще бъде представена в Пловдив, Бургас и Варна с поредица от концерти, а преди лятото ще гостува отново в София. Благодарение на Schweppes, които подкрепят целия проект, всички събития ще бъдат с вход свободен.

Едва ли има човек, който поне веднъж да не е изпитал лекотата и щастието, които бразилската музика носи. Дори в характерната за някои композиции тъга има усещане за свобода и победа на живота над всички препятствия и несгоди, които срещаме по пътя. Desafinado е музикален термин за нота извън лада, която звучи фалшиво, необичайно. Това е и философията на едноименното предаване по Джаз FM радио, в което Мира Кацарова вече 15 години среща слушателите с онези музиканти и артисти, които са инакомислещи и различни, с бразилските ритми и интонации в съвременния джаз, с автентичните настроения на боса-нова и самба и на цялата традиционна бразилска музика, повлияла силно на съвременната музика изобщо.

"Тази година предаването ми за латино джаз Desafinado навършва 15 години в ефира на Джаз FM - споделя Мира за предстоящия проект, музиката и вдъхновенията в него - От 2001 на честотата на единственото джаз радио в България имам щастието да представям тази светла и пълна с енергия, радост и любов към живота музика. Бразилската музика е в центъра на моите интереси от години и винаги съм искала да изпея някои от тези песни. Събрах някои известни и не толкова известни бразилски теми на класически и по-модерни бразилски композитори - Антонио Карлос Жобим, Жоржи Бен, Жоао Жилберто, Карлиньош Браун, Джаван, Иван Линс. Програмата е основно акустична, но има и няколко песни, които са поднесени в модерна стилистика с комбинация от акустични изразни средства и електронно генерирани звуци и бийтове".

Боса-нова е музикално течение, което се появява официално през 1958 с първите записи на песните на А.К. Жобим - "Desafinado" и "Bim Bom", интерпретирани за първи път от Жоао Жилберто. Тогава част от песните влизат като саундтрак във филма "Черният Орфей", който става световноизвестен. Боса-нова се появява в Рио де Жанейро, но се превръща в световен феномен. Много джаз музиканти са привлечени от този стил и през 60-те години на миналия век излиза редица албуми с провокативни и иновативни интерпретации на този стил. Той продължава да вълнува вече повече от 5 десетилетия поколения музиканти и певци.

В края на 90-те отново преживява Ренесанс с новите и модерни електронни версии на стила. Представители на това съвременно явление са Бебел Жилберто, Боса кока нова, Суба. През последните години се говори за модерна акустична боса-нова, интерпретирана интелигентно и по нов начин в контекста на джаза от редица джаз певци като основни представители са Лусиана Соуза и Гретчен Парлато.

Всичко това е нашето вдъхновение - от автентична боса-нова, през новаторски джаз интерпретации с бразилски дъх, до електронните съвременни версии на тази музика. Фокусът в Desafinado Live е красотата на мелодиите, богатството на ритмиката и онова очарователно чувство, закодирано в една от най-поетичните думи на португалски - saudade. Смисълът е труден за превод, но е белязан от носталгия по бреговете, по близките и любими хора, горчиво-сладки настроения и онази уютна тъга, която е важна за всеки, който иска да изпълнява боса-нова..."

Desafinado Live е като рецепта за щастие, която ще ни позволи да виждаме живота винаги откъм светлата му страна, пояснява Мира.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички