3Motion македонски страсти в музика, на екран и по чашите


3Motion македонски страсти в музика, на екран и по чашите

4985

Рок групата 3Motion е подготвила алтернативна програма за почитателите на музикалното изкуство, която ще бъде представена по време на Македонската културна вечер в столичния Дом на киното от 19.30 ч. на 16 април (събота).

Пърформънсът на бандата ще започне с гост певеца Itse Merrko, с който заедно ще изпълнят музика от новия македонски филм "Обожение", чиято премиера в България предстои същата вечер. Музиката в режисьорския дебют на Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов е съставена изцяло от авторски композиции на големия македонски композитор Горан Трайковски, известен от култовата скопска дарк уейв формация Мѝзар, а песента "Черна земя" е от новия албум на битолския ъндърграунд състав The Government. Режисьорите ще бъдат специални гости на събитието.

"Обожение" е триптих, направен с идеята на духовното преживяване на частите - Катарзис, Съзерцание и Въздихание. Самата дума "обожение" означава приобщаване на духа към божественото. Затова и героите в лентата се опитват да съживят изгубената духовност на хората около тях. Драматичният сюжет проследява две житейски истории, които се срещат чрез съдбата в третата част. В сценария е заложена силна емоционалност и символика.  Предстоящата прожекция в България е първо излизане на филма извън границите на Македония. През 2016 "Обожение" ще бъде показан на фестивали в Париж (Франция), Берлин (Германия) и Поградец (Албания).

Македонската вечер на културата и изкуствата в София не се изчерпва само с прожекцията. Авторите на филма пристигат и с фотографска изложба от неговия мейкинг, представяща местата, на които е сниман "Обожение" - Прилеп и Битоля.

В идеята за представяне на македонската култура се включват и партньори, свързани с традициите на нашата съседка. Всички гости на прожекцията ще могат да се запознаят и опитат характерните за македонския край вина "Вранец" и "Тамянка". Дегустацията на бяла и жълта ракия пък е препратка към първата част на "Обожение". Във филма камерата неведнъж показва природни красоти,  а благодарение на туристически агенции македонската вечер ще даде възможност на всеки посетител да помечтае и дори да планира пътуване до тази близка по традиции, език и обичаи земя.

Очаква се публиката на 16 април да бъде пъстра, интернационална, с различни интереси и възрасти. Гости ще бъдат както представители на македонската общност у нас, така и много българи - любители на културата на Македония. Отправени са покани до Негово превъзходителство Посланика на Република Македония в България, Директора на Културно - информационния център на Македония в София, представители на катедра "Филмова и телевизионна режисура и анимация" в НАТФИЗ, организаторите на един от най-престижните кинофоруми у нас – "София Филм Фест", известни наши културолози, любители на киноизкуството и музиката.

Част от филма може да се види в песента "Черна земя" на The Government
https://www.youtube.com/watch?v=KQEcDNMpQZ4

Билетите за събитието са в продажба на касата и онлайн в сайта на Дома на киното на цена 7 лв.

Пропускът дава право на достъп до коктейла на Tikves и цялата програма на вечерта.

Още - на: https://www.facebook.com/events/1352131251480288

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички