Роберто Фонсека с трио в Sofia Live Club


Роберто Фонсека с трио в Sofia Live Club

4385

Харизматичният Роберто Фонсека (Roberto Fonseca) пристига с трио за два концерта в Sofia Live Club - от 20.30 ч. на 19 и 20 април.

Визитата на пианиста е по покана на ДжаZ Плюс, организирали и предишната изява на знойния кубинец в София, гостувал тук с Ибрахим Ферер и самостоятелно през 2008.  

"Музиката е булката за музиканта", заявява Роберто, готов да следва съдбата си, избран за наследник на дон Рубен Гонсалес в Буена Виста Сосиал Клуб. Той е представител на новата генерация музиканти във великата формация.

От самато начало на музикалната си кариера Фонсека формулира много ясно своята мисия. "Бих искал музиката ми до достига до много хора, които не ме познават и един ден да си прeвърна в референт за публика си". Макар и много млад, пианистът вече има световно признание. Британският вестник "Гардиън" е един от многото представители на медиите, които отделят внимание на огромния талант на кубинския артист и го определят като "невероятно надарен пианист, композитор и бенд лидер с усет към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят… един от малкото, които прескачат музикалните рамки с изящно качество".

Израснал в Хавана в семейство на музиканти, Роберто първоначално има влечение към ударните инструменти и перкусиите, което е видно по-сетне в стила му на свирене на пиано. Наречен "истинско откровение сред пианистите от неговото поколение", той пише първите си композиции, смес между джаз и афро-кубинска музика, на 14 години, а година по-късно е сензацията на фестивала в Хавана Jazz Plazа. След известно време сформира първанта си група – Темпераменто, заедно със саксофониста Хавиер Салба (Иракере, Кубанисмо). Успоредно с това Фонсека работи с певеца Аугусто Енрикес и записва първия си албум "En el comienzo". Следващите години Робето успява да запише втория си диск - "No Limit",  за японския лейбъл JVC, да композира музика към филма на Black и да продуцира албума на хип-хоп групата Обсесион. Самият пианист признава, че в тези две години на усилен труд се е лутал, за да намери себе си и да излее насъбралите се у него идеи.

Но истинската промяна за Роберто Фонсека настъпва през 2003 година, когато покойният перкусионист Анга Диас го кани да запише партия в неговия албум. Пристъпвайки прага на известното студио "Егрем", младежът вижда там да стоят легендарните Рубен Гонсалес, Качаито Лопес, Мануел Гуахиро Мирабал и животът му се променя. Той става част от тази велика формация, свирейки основно в проектите на великолепния Ибрахим Ферер заедно с всички великани от старата генерация.

През годините на интензивна концертна дейност с Ибрахим Ферер у талантливия млад пианист се заражда идеята за формиране на собствена група и за нов самостоятелен албум. Именно тогава се оформя скелета на първия му запис за Enja Records "Zamazu", в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика. Но преди това на Роберто Фонсека е оказана огромната чест да бъде артистичен директор на придобилия култов статус албум-портрет на великия Ибрахим Ферер. Маестрото признава, че младият Роберто изпитва ограмно уважение и разбиране към музиката му и затова именно той ръководи проекта и впоследствие след смъртта на Ибрахим Ферер го завършва.

След кончината на легендарния изпълнител, пианистът се отдава на работата върху соловия си албум, който излиза през 2007. В този проект го следват  Хавиер Салба – саксофон, кларнет и флейта, Омар Гонсалес - контрабас, и Рамсес Родригес – ударни, Емилио дел Монте Мата – дарбука. Но освен тях в отделните пиеси участват още гост-артистите Омара Портуондо, Качаито Лопес, Мануел Гуахиро Мирабал, Карлиньос Браун, акордеонистът Тониньо Ферагути и фламенко китаристът Висенте Амиго.

Следват множество турнета и участия на най-престижните европейски и американски фестивали. През 2009 Фонсека издава албума "Akokan", в който посвещава пиеса, вдъхновена от българската музикална традиция и наречена "Bulgarian". В този запис гост вокалисти са певицата Майра Андраде и китаристът Раул Мидон. През 2010 Роберто се впуска в нова авантюра като съпродуцент с английския диджей Джайълс Питърсън и аранжьор на проекта Havana Cultura, в който участват около 60 представители на новата генерация кубински музиканти. Същата година излиза и концертният запис от фестивала в Марсиак "Live At Marciac".

Последният студиен албум на Фонсека се казва просто "Yo" (аз) и още с излизането си бе номиниран за награда Grammy. В него пианистът обръща поглед към африканската традиция – "ясен пример какво се получава, когато велик кубински пианист е погълнат от музиката на Африка". Година след това артистът издава втори концертен проект, наречен "At Home", запис от Марсиак със специалното участие на певицата от Мали Фатумата Диауара.

Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия и Африка. Композициите са сложни с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.

Днес спокойно може да се твърди: Роберто Фонсека е голямото име в кубинската музика – композитор, аранжор, пианист, който има какво да каже и го казва с висок глас.

Билети за концерта в Sofia Live Club - за 19 април и за 20 април.

Специално интервю на Маргарита Борисова с Фонсека - ТУК!

Още - на:

https://youtu.be/mNmNK9HCjtA

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички