Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Зрелищно Psycho с Muse в Дълбин


Зрелищно Psycho с Muse в Дълбин

4776

Да бъдеш на концерт на една от любимите си групи, не просто в друг град, а в чужда държава, е странно и интересно едновременно. Особено пък ако си българин, попаднал насред чужденци.

Намирам в столицата на кръчмите - Дъблин, и съм превърнала една от мечтите си в реалност – ирландка, макар и за кратко, съм и аз. Една от причините да съм тук, са британците Muse. Матю Белами и Ко. ме "доведоха" в Ирландия след неуспешен опит да се сдобия с билет за датата на обиколката им Drones в Лондон. Пропуските за събитието свършват по-бързо от топъл хляб! Турнето им, което обиколи цяла Европа, че дори и Русия, ще продължи чак до края на лятото. Билетите за повечето шоута са тотално разпродадени! Добре, че имах малко късмет...

Събитието Muse@3 Arena Dublin е първото ми посещение на концерт в чужбина. Като истински балкански представители, закъсняваме. Добре, че местните са вежливи, таксиметровите шофьори те оставят почти в залата. Второто, което прави впечатление веднага, е редът на влизане. Още в самото начало жените минаваме вляво, мъжете оставят вдясно и така до момента, в който стигнеш дамата или джентълмена, който трябва да провери чантата ти. Преглеждат те щателно, но без да те опипват като в стриптийз бар. А опашката  - от поне 120 души - минава за има-няма 7 минути.

Влизането в 3 Arena беше най-лесното и същевременно най-приятното, което ми се е случвало. Хората са се наредили културно в прави редици до последната носеща колона на втория етаж. Залата е пълна, но никой не се блъска в другия. Пристъпил си последен, оставаш там, докъдето може да стигнеш. Барове има, бира се лее в изобилие и е истинска, цената ѝ - също! Пропуснали сме подгряващата група, започнала и тръгнала си точно по часовник. Европейска работа.

Матю Белами и момчетата също се водят по точното дъблинско време. Излизат в 20.30 ч. с акапелно пеене, 6 летящи из въздуха сфери, върху които се прожектират различни картини и екрани, които опасват цялата сцена като корона. Историята, онагледена от екраните, разказва за битието на лирическия герой, който е загубил цялото си семейство, нападнати от дронове. След невероятното 5-минутно шоу, в което 6-те сфери-планети танцуват над главите на всички, сцената се завърта. Зазвучават първите акорди на "Psycho". Публиката определено се радва, пее в пълен глас, хората се усмихват, но всичко е прекалено кротко. Музите пръскат музика до всички крайчета на залата, на нас по балкански сърцето ни гори с тях… Обаче прави впечатление, че никой не подскача, не танцува. Хората се поклащат ритмично, момичетата, затиснати най-отпред, вече плачат от влюбеност и умиление. Нещо обаче липсва.

После една след друга се изливат "Reapers", "Bliss", "Dead Inside", "The 2nd Law: Isolated System", "The Handler", "Supermassive Black Hole", Prelude", "Starlight", "Citizen Erased", "Munich Jam", "Madness", Map Оf Тhe Problematique", [JFK], "Interlude", "Hysteria", "Time Is Running Out", "Uprising", "The Globalist". Сценографията е повече от невероятна – освен въртящата се сцена, бандата разполага с екрани, високи почти колкото цялата зала. По време на всяка от песните се появяват тематични образи – кукловодът, жената-воин, манипулаторите, скритият образ на жената, в която някой от групата е бил влюбен. Не липсва образът на политическата пропаганда, машинизирането на света, завладяването на хората от дроновете. Ако в този момент ме попитате на кого от старото поколение ми приличат актуалните британци, ще кажа, че определено са титаните Pink Floyd… но това е друга тема за дискусия.

Неусетно са се изтърколили точно час и половина. Матю Белами, Кристофър Уолстънхолм и Доминик Хауърд се покланят, благодарят чистосърдечно и си тръгват. Ние, като истински фенове, знаем, че сигурно ще има продължение и оставаме да чакаме. Залата обаче се обръща с лице към нас и хората излизат един по един. Без да се блъскат, без да се бият, без да крещят. Някои си тананикат, но само толкова. И най-голямата изненада за нас, българите, бис нямаше! Мятане на перца от китара и барабанни палки - също. След десет минути упорито чакане разбираме, че се налага да минем без втори дубъл.

Защото вероятно само в България топлината на публиката обгръща музикантите и те се връщат за още. Но да бъдеш на концерт на такава колосална група в чужда държава, е привилегия и късмет.

Когато видим роматниците у нас, ще ви разкажа друга история...

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички