Български фолклор за децата - с любов


Български фолклор за децата - с любов

4775

Учениците от 19-то СОУ "Елин Пелин" имат уникална възможност да се докоснат до творческия процес на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио и неговия главен диригент Димитър Христов за първи път на 9 май.

Носителите на голямата награда "Сирак Скитник" ще посрещнат първокласниците в репетиционната си зала на улица "Раковски" 108 в 14.30 часа. Специални гости ще бъдат момичетата от хор Космически гласове с диригент Ваня Монева. Музикантите ще потопят децата в магията на народното творчество, ще им представят различните инструменти и фолклорни области.

Събитието е част от образователната програма на "Музикална къща БНР", стартирала със Симфоничния оркестър през есента на 2011. От началото на 2016 програмата обхваща и останалите радиосъстави. Интересът и към инициативата, и към Оркестъра за народна музика на БНР е толкова голям, че вече има записани групи за следващия сезон.

Димитър Христов е роден в Благоевград през 1976. Виртуозният изпълнител на тамбура е завършил музикалното училище в Котел, след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив с две специалности – дирижиране и композиция. През годините е диригент, а по-късно и главен диригент на хора при фолклорен ансамбъл Тракия и художествен ръководител на ансамбъл Пирин. От 2009 е композитор на ДТ "Никола Вапцаров" - Благоевград. Преподава "Оркестрово дирижиране", "Инструментознание" и "Пеене в народен хор" в АМТИИ.

Христов е диригент на Оркестъра за народна музика на БНР от края на 2011. Развива активна концертна дейност със състава, като създава интригуващи за широката публика програми с интересни взаимодействия между певци и инструменталисти от различни поколения, между чистия фолклор и етно музиката.

http://bnr.bg/music/post/100476525/dimitar-hristov

Ваня Монева е възпитаник на средното музикално училище "Професор Веселин Стоянов" в Русе, специалност "Пиано". Дипломира се в Музикалната академия "Проф.Панчо Владигеров", специалност "Хорово дирижиране" при професор Васил Арнаудов. Десет години от творческата ѝ кариера са свързани с Казанлък, където ръководи известната през 80-те години хорова школа. Дирижира детски, смесени, мъжки и женски хорове в Лом, Стара Загора и София. В началото на 90-те години е диригент на Женския народен хор при БНР. През 1994 създава формацията, в която работи и до днес - женския народен хор Космически гласове от България. Ансамбълът впечатлява с богатата си палитра на музициране в различни стилове: обработен фолклор, църковна музика, симфонична музика, съвременни поп и джаз проекти, филмова и театрална музика.

Ваня Монева е носител на престижни национални и международни награди, сред които "Музикант на годината" 2014, "Сърцето на София", "Златна книга", "Златно петолиние", награда ECHO на немските музикални продуценти (за диска "Българска душа" с мецосопраното Веселина Кацарова), "Златно перо", "Наградата на Салон на изкуствата", приз "Казанлък", отличие "Кръстьо Пишурка". Изнася концерти у нас и по света: Европа, Азия, Канада и САЩ. Филми за нея и хор Космическите гласове снимат БНТ, Канал 4Великобритания, японската, канадската, китайската и южнокoрейската телевизии. Заедно с хор Космически гласове реализира записи с Веселина Кацарова, Теодосий Спасов, Jun Miyake, Yoko Kanno, Coba, Carlo Shiliotto, Christian Kolonovits, Kurt Hauenstein, Ikuko Kawai и др. Има издадени над 20 албума.

Монева е музикален продуцент в БНР в момента.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички