Легендарният Юджийн Чадборн с два концерта в България


Легендарният Юджийн Чадборн с два концерта в България

4390

Тоталният авангардист Юджийн Чадборн (Eugene Chadbourne) (вдясно на снимката) ще изнесе два концерта в България.

Американецът пристига с барабаниста Шрьодер по покана на Alarma Punk Jazz за изяви в Първо студио на БНР от 21.00 ч. на 13 май (петък) и в пловдивското "Би-боп кафе" от 21.30 ч. следващия ден, 14 май.

Юджийн Чадборн може да свири "Марсилезата" както Джими Хендрикс – американския химн. Може да убеди Джон Зорн да се включи в интерпретация на класики на Карл Пъркинс. Може да ви разсмее и разплаче. Може да ви смути, да ви накара да мислите със собствените си глави, да ви извади със своя "шокабили"-подход от консуматорската кома (поне за няколко часа, ако не завинаги)… Изобщо, той е легенда на американската ъндърграунд сцена вече четвърто десетилетие. В неговото творчество - кога хармонично, кога шокиращо, се преплитат фолк-блус и фрий джаз, траш-пънк и хилбили, протестни текстове и рагтайм, съвременна импровизирана музика и психеделик-рок. Броят на албумите му отдавна е трицифрено число, което никой не може да назове с точност, тъй като освен проекти за някои от най-прогресивните издателски компании на нашето време (LeoRecords, Intact, Victo, Parachute, Avant) добрият Доктор Чад има и огромно количество самиздатски limited edition албуми (понякога в тираж от по 15 копия!)... От началото на 80-те до ден-днешен творческият му път се е преплитал и се преплита с този на музиканти като Джон Зорн, Аки Такасе, Пат Томас, Елиът Шарп, Тошинори Кондо, Zu (които сме гледали в София с Майк Патън и които смятат Чадборн за свой баща в музиката), Хан Бенинк, Паул Ловенс, Майкъл Ветчър, Барт Марис, Вилберт де Йооде... Разбира се, тук трябва да прибавим и имената на някои вече покойни великани като Том Кора и Джими Карл Блек (същия, от Mothers Of Invention на Запа, "индианеца" на групата), с когото Юджийн за дълги години (до смъртта на Джими през 2008) свири във формацията The Jack & Jim Show (неин кръстник пък е самият Кептън Бийфхарт).

Освен че е автор на стотици умни и абсурдистки песнички, в които главни герои често са хората, на които дължим състоянието на съвременния свят (Буш, Берлускони, Хитлер, Ку-Клукс-Клан, Обама), Чадборн доста майсторски превежда на собствения си музикален език и доволно количество песни на Джими Хендрикс, Фатс Уолър, Чък Бери, Запа, Бъфало Спрингфийлд, Джони Кеш, Стиви Уондър, Блек Сабат и Битълс... И не само песни – в репертоара си музикантът има и уникални интерпретации на творчеството на Алберт Айлер, Бах, Бетовен, Мингъс, Ерик Долфи... (и тук списъкът е безкраен).

Юджийн Чадборн идва в България отново по покана на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" (шест години след първото си гостуване) - този път заедно с източногерманския барабанист Шрьодер (Дитер Шрьодер – да не се бърка с Герхард Шрьодер или с онзи, лошия с респираторната маска от "Костенурките нинджа", с когото съвсем обичайно се познават от едно от изданията на "Запанале" и с когото активно свирят през последните години).

София, 13 май (петък)
ФБ:https://www.facebook.com/events/1589408201350483
Билети:http://www.eventim.bg/bg/bileti/eugene-chadbourne-schroeder-sofi-studio-1-na-bnr-431802/event.html

Пловдив, 14 май (събота)
ФБ: https://www.facebook.com/events/955421631245992
Билети:http://www.eventim.bg/bg/bileti/eugene-chadbourne-schroeder-plovdiv-bi-bop-kafe-431803/event.html

Повече информация:

https://www.facebook.com/alarmafest
http://www.eugenechadbourne.com
http://binar.bg/player/punk-jazz

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=Mns6Gb1Rc3o
https://www.youtube.com/watch?v=-DM0y7P1gL8
https://www.youtube.com/watch?v=gergPVGOrX4

Снимка: Schindelbeck.org

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички