Импровизационно: Концерт за цигулка и глас


Импровизационно: Концерт за цигулка и глас

4401

Радиофестивалът Alarma Punk Jazz на програма "Христо Ботев" и Чешкият център канят на едно наистина удивително събитие в Първо студио на БНР от 21.00 ч. на 26 май, четвъртък.

Концертът е на Ива Битова със специален гост Биляна Вучкова.

Ива Битова е навярно най-добре познатото в световен мащаб име на съвременната чешка авангардна сцена, за която тя е това, което е Баланеску за румънската, Михай Дреш за унгарската, Борис Ковач за сръбската или Теодосий Спасов за българската сцена, т.е. музикант с уникален почерк и трайна следа в музиката, с чието име хората свързват най-високите постижения в съвременната култура на съответната страна, а и в най-широк световен мащаб.

Битова е родена в Брунтал, Мораво-Силезия, в музикантско семейство - дъщеря е на ромския унгарски китарист, контрабасист и тромпетист Калман (Коломан) Бито и на певицата Людмила Битова, от които наследява таланта си и на инструменталист, и на вокалист - това е важно да се подчертае, защото едно от най-характерните (и магнетични) неща в музиката на Битова е органичното единство на пеенето и цигулката, които сякаш са продължение едно на друго. Разбира се, тук включваме и солидното академично образование, актьорската кариера в голямото кино (от "Розови сънища" на Душан Ханак (1977) до наши дни – номинирания за чуждоезичен "Оскар" за 2004 "Желари" на Ондржей Троян (2003), "Трима братя" на Ян Сверак (2014) и др.), концертите буквално по целия свят от Ню Йорк до Япония, съвместните проекти с други световни величини от джаза и съвременната аванагрдна музика – Боби МакФерин, Фред Фрит, Том Кора, Бил Фризел, Марк Рибо, Крис Кътлър, Катерина Борнефелд от The Ex, Джордж Мраз, Лешек Можджер, Михай Дреш, записите за световни издателски компании като Nonesuch и ECM... А паралелно и на съвременната чешка сцена - проекти заедно с Павел Файт, с Доротея Келерова (дуетите на Барток), с Владимир Вацлавек, с ŠkampaQuartet (Моравската фолклорна поезия в песни на Яначек), с прогресив-рок групата Dunaj, с Пражката филхармония...

Концертът в БНР, който е исторически, тъй като е първи за Ива Битова в България, се организира от радиофестивала Alarma Punk Jazz и Чешкия център, най-старият чуждестранен културен център в София. След дълга съвместна работа на двете институции на територията на Чешкия център, тази година за продукцията ще се осъществи на територията на БНР – в най-доброто концертно радио студио на Балканите.

Събитието ще е историческо, тъй като на финала на соловите си концерти за цигулка и глас Ива Битова често кани друг музикант за финален сешън – конкретно на 26 май това ще е нашата огромна гордост в съвременната импровизирана музика – цигуларката Биляна Вучкова. Понастоящем тя живее в Берлин, от където лети за София специално за концерта, и където участва в уникални колаборации с германски и световни музиканти като Аксел Дьорнер, Матиас Бауер, Крис Ейбрахамс от The Necks, Жак Демиер, Михаел Тике… Актуалният ѝ албум "77 Kids" е в трио с Ернесто Родригес и Миша Рабуске и е издаден от португалския лейбъл Creative Sources. През лятото ще излезе неин и солов албум за цигулка и глас, защото през последните години и гласът заема все по-важно място в instant-композициите ѝ.

Билети - в мрежата и на касите на Eventim. На 25 май от 18.00 ч. Чешкият център ще представи (вече на своя територия) удивителните филми с участието на Ива Битова – "Балада за бандита" и "Тайни" с вход свободен. На всяка от прожекциите един от зрителите ще има възможност да спечели двоен билет за концерта в Първо студио на 26 май. Наградите се осигуряват от фестивала "Аларма Пънк Джаз".

Повече информация:

http://bittova.com
http://www.bilianavoutchkova.net
https://www.facebook.com/alarmafest
http://binar.bg/player/punk-jazz

Билети:

25 лв. в Eventim до 25 май
27 лв. в Eventim на 25 и 26 май
30 лв. на входа на залата преди концерта

http://www.eventim.bg/bg/bileti/iva-bittova-sofi-studio-1-na-bnr-420721/event.html

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/444376515765407

YouTube:

Iva Bittova:

https://www.youtube.com/watch?v=gPLRyTWiSws

Биляна Вучкова:

https://www.youtube.com/watch?v=ESXPHw9RwrQ

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички