Цирк-ът на Мирослав Иванов


Цирк-ът на Мирослав Иванов

4997

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Сергей Шишов - традиционен водещ на предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба", дава гласност на български автори, доказали с творчеството си правото да имат собствено място в културната ни идентичност.

Китаристът Мирослав Иванов е добре познат на слушателите на популярното предаване по програма "Хоризонт" на БНР, в което той е гостувал 7 пъти не само като композитор и инструменталист от висока класа, но и като тънък ценител и коментатор на музиката на своите колеги Pat Metheny, John McLaughlin и Derek Sherinian.

Ето какво разказва Мирослав Иванов за проекта "Цирк" (2016):
"След издаването на първия ми албум "Посоки" (2013) реших да си почина малко от музика, но така и не успях. Защото в главата ми започнаха да се появяват музикални идеи, идващи сякаш от всички цивилизации, съществували някога на нашата планета. И започнах да създавам света на "Circus" ("Цирк"). Идеята ми бе да събера различен тип музика, точно както се различават номерата в цирка, развивайки основната линия в самостоятелните ми проекти: еклектиката. Еклектика в стилове, ритми, съзвучия и хармонии – всичко това, което наричаме уърлд музика".

И защо албумът е наречен "Цирк"? "Защото няма друго толкова специално и богато на впечатления място като това под купола на цирка, където различни като излъчване, разнородни като настроение и неповторими като усещане номера създават преживяване, което остава за дълго в спомените ни. Такава е и музикалната стилистика на албума: светла, лежерна, безгрижна световна музика", пояснява Иванов.

Този път той е поканил внушителен брой музиканти да реализират заедно проекта, а сред които са Димитър Карамфилов, Милен Кукошаров, Димитър Семов, Евден Димитров, Росен Захариев - Роко, Стоян Янкулов - Стунджи, Божидар Василев, Денис Попстоев и Георги Стойков.

Мирослав Иванов работи съвместно с Music Clinic Records от 2012. Артистът издава своя дебютен с авторски пиеси албум "Directions" през 2013.

Какво казват за него като музикант и за дебютния му албум Васил Найденов, DJ Мартен, Белослава, Живко Петров, Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов-Стунджи и Николай Данев - тук:

https://www.youtube.com/watch?v=nKdkJZJxZzg

"Цирк" ще бъде представен в "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР тази събота, 21 май, след новините от 21.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички