Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Цирк-ът на Мирослав Иванов


Цирк-ът на Мирослав Иванов

5004

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Сергей Шишов - традиционен водещ на предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба", дава гласност на български автори, доказали с творчеството си правото да имат собствено място в културната ни идентичност.

Китаристът Мирослав Иванов е добре познат на слушателите на популярното предаване по програма "Хоризонт" на БНР, в което той е гостувал 7 пъти не само като композитор и инструменталист от висока класа, но и като тънък ценител и коментатор на музиката на своите колеги Pat Metheny, John McLaughlin и Derek Sherinian.

Ето какво разказва Мирослав Иванов за проекта "Цирк" (2016):
"След издаването на първия ми албум "Посоки" (2013) реших да си почина малко от музика, но така и не успях. Защото в главата ми започнаха да се появяват музикални идеи, идващи сякаш от всички цивилизации, съществували някога на нашата планета. И започнах да създавам света на "Circus" ("Цирк"). Идеята ми бе да събера различен тип музика, точно както се различават номерата в цирка, развивайки основната линия в самостоятелните ми проекти: еклектиката. Еклектика в стилове, ритми, съзвучия и хармонии – всичко това, което наричаме уърлд музика".

И защо албумът е наречен "Цирк"? "Защото няма друго толкова специално и богато на впечатления място като това под купола на цирка, където различни като излъчване, разнородни като настроение и неповторими като усещане номера създават преживяване, което остава за дълго в спомените ни. Такава е и музикалната стилистика на албума: светла, лежерна, безгрижна световна музика", пояснява Иванов.

Този път той е поканил внушителен брой музиканти да реализират заедно проекта, а сред които са Димитър Карамфилов, Милен Кукошаров, Димитър Семов, Евден Димитров, Росен Захариев - Роко, Стоян Янкулов - Стунджи, Божидар Василев, Денис Попстоев и Георги Стойков.

Мирослав Иванов работи съвместно с Music Clinic Records от 2012. Артистът издава своя дебютен с авторски пиеси албум "Directions" през 2013.

Какво казват за него като музикант и за дебютния му албум Васил Найденов, DJ Мартен, Белослава, Живко Петров, Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов-Стунджи и Николай Данев - тук:

https://www.youtube.com/watch?v=nKdkJZJxZzg

"Цирк" ще бъде представен в "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР тази събота, 21 май, след новините от 21.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички