Почина Джон Бери, съоснователят на Beastie Boys


Почина Джон Бери, съоснователят на Beastie Boys

4923

Китаристът Джон Бери (John Berry), съосновател на американската хардкор/пънк и хип-хоп група Beastie Boys, почина в хоспис в Денвърс, Масачузетс, на 52-годишна възраст на 19 май, извести Rolling Stone, цитиран от световните агенции.

Според Джон Бери Трети - баща на музиканта, който потвърди официално съобщението за смъртта, състоянието на неговия син се е влошило рязко в последните месеци. Причината за кончината е деменция на фронталния лоб. Това е синдром, дължащ се на заболяване на мозъка, обикновено от хронично и прогресиращо естество, при който биват увредени множество висши корови функции, включително тези на памета, мисленето, чувството за ориентация, способността за разбиране, смятане и адекватно съждение.

Именно Джон Бери измисля името Beastie Boys в Ню Йорк през юли 1981. Преди това квартетът се подвизава като The Young Aborigines. Китаристът (на снимката трети от ляво на дясно) участва в "Polly Wog Stew" (1982) - първото EP на Beastie Boys, но малко след това напуска. Музикантът свири и в няколко други групи, сред които Thwig, Big Fat Love, Even Worse, Highway Stars и Bourbon Deluxe.

Както MySound.bg писа, друг от основателите на Beastie Boys - Адам Яуч (Adam Yauch), почина на една 47-годишна възраст през май 2012.

Beastie Boys се сформира в Ню Йорк през 1979 и се превръща в една от най-известните хардркор/ рап формации в света. Издава 8 студийни албума и печели три награди "Грами". Включена е в Залата на славата на рок-ен-рола през 2012.

Стилът на бандата е известен и като алтърнатив рап. Той събира онези хип-хоп изпълнители, отказали да се затворят само в един от стереотипите на звученето, а вместо това използват всички поджанрове на рапа и ги комбинират с поп, рок, джаз, соул, реге и каквото им попадне като влияние.

При Бийсти Бойс - първите бели хардкор рапъри, дори сериозните теми продължават и до днес да звучат палаво, нахъсано, щуро и оригинално.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички