Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина Ник Менца (екс-Мегадет)


Почина Ник Менца (екс-Мегадет)

5008

Бившият барабанист на траш-метъл бандата Мегадет (Megadeth) Ник Менца (Nick Menza) е починал по време на концерт със сегашната си група OHM, след като внезапно припаднал на сцената на 21 май.

Според присъствалите на шоуто в Baked Potato, Студио Сити, Лос Анджелис, 51-годишният музикант се строполил на сцената бездиханен. От управата на клуба се опитали да го съживят със сърдечен масаж и изкуствено дишане до пристигането на линейката, чийто екип продължил опитите с инжекции адреналин и три електрошока на сърцето, но не успели да спасят музиканта. След като бил откаран в болница, лекарите само констатирали смъртта в резултат на "остър инфаркт на миокарда".

Веднага след това трагичната вест бе разпространена от неговия приятел Дейв Мъстейн, фронтмен на Мегадет, в Twitter, и от неговия син Джъстис Мъстейн, близък приятел на покойния. "Всички знаем колко велик и уникален барабанист беше Ник Менца. Но той беше и верен приятел, адски забавен колега, както и грижовен баща. Изобщо не очаквах... потресен съм. R.I.P., братко", написа Марти Фридман, китарист на Мегадет между 1990 и 2000.

Менца идва в Мегадет през 1989. Дебютът му е на живо в британския град Брадфорд на 12 май 1988. Участва в четири от най-успешните албуми на групата - "Rust In Peace" (1990), "Countdown To Extinction" (1992), "Youthanasia" (1994) и "Cryptic Writings" (1997). По здравословни причини напуска през 1998. Още преди да приключи турнето по представяне на "Cryptic Writings", той беше опериран от киста на коляното, което го обездвижи за дълго.

Миналата година Ник се присъедини към джаз-рок триото на китариста Крис Поланд - OHM, заемайки мястото на барабаниста Дейвид Ийгъл, който почина от инфаркт през май миналата година. Крис също е член на Мегадет, но се разделя с Дейв Мъстейн и Ко. преди постъпването на Менца.
 
Ник е син на известния джаз саксофонист Дон Менца. Роден e в Мюнхен на 23 юли 1964. Започва да свири на барабани още на 2-годишна възраст. Титаните на ударните Jack DeJohnette, Buddy Rich, Steve Gadd и Jeff Porcaro са неговите вдъхновители. Освен това Менца се изявяваше и на китарата, баса и клавишните, композираше музика и пишеше текстове на песни.

Преди дни барабанистът извести, че подготвя изложба от свои творби, създадени с технологията "ритъм върху платно", нарисувани по време на изпълнения на барабани, и разработена от творческия колектив и издател SceneFour. Rhythm Hits The Wall е заглавието на проекта, чията премиера бе обявена за 16 юни.

Менца бил много въодушевен от своите "звукови картини", като създал точно 100 произведения, всяко от които с негов личен автограф.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички