България спечели песенния конкурс на Откритие за първи път


България спечели песенния конкурс на Откритие за първи път

4252

България спечели песенния конкурс на "Откритие" за първи път на 25-тото юбилейно издание на фестивала.

Както MySound.bg нееднократно писа, събитието се провежда във Варна между 19 до 25 май, а надпреварата се състоя на 22 май.

Победи баладата "Till The End", представена от своя автор Тодор Георгиев-Toshey (на снимката). Тоши e познат на българската публика както от финалите на "Гласът на България", така и от соловите си парчета "Там където","1: за Moi" и "Не вярвам". Аранжиментът на отличената песен е дело на Евгени Димитров-Маестрото, който пък спечели наградата на професионалното жури за аранжимент. Тодор, който бе рожденик в деня на конкурса, бе удостоен и с приза на WAFA (Световната асоциация на фестивали и организатори), чието ръководство беше във Варна за годишна среща на Изпълнителния борд като част от съпътстващата програма.

Втората награда бе за песента "Fog", изпълнена от украинеца Дмитрий Сисоев, а третото място бе присъдено на Испания заради парчето "Me hace falta", представено от Juanjo Lopez.

Международният конкурс, чийто председател на журито беше Георги Христов, не присъди първа награда, а второто и третото място бяха поделени. Втора бе Джесика от Малта, която отнесе награда и в категорията за най-добър женски вокал, а песента ѝ "Hypnotica" бе отличена и с приз на Радио Варна, и Кристи Нистор, чието парче спечели онлайн гласуването с близо 14 000 гласа (общият брой гласували беше 49 654), както и награда в категорията най-добър студиен микс. На трето място в конкурса за изпълнител останаха филипинката Ейнджъл Бонила и руснакът Шариф Умханов. Той получи наградата на публиката, която гласува в залата на драматичния театър "Стоян Бъчваров" – Варна, както и отличие в категорията за най-добър мъжки вокал, поделена с Неби Бирги от Турция, призиран като най-артистичен изпълнител и универсален талант.

Награда за текст взеха Фиген Чакмак (Турция) за песента "Самотни нощи, самотни сънища" и Мирела Фугару (Румъния) за "Разбит". В категорията "Денспесен" за най-добър денс хит беше отличено парчето "Hypnotica" с автор Филип Вела от Малта, а в категорията "Балада" за най-добра песен се пребори "Самотни нощи, самотни сънища" на Мине Муджур от Турция.

Победител в международния радиоконкурс стана песента на Марко Каниджока "Nel Vuoto", изпълнена от Лео Джусти.

Гости на фестивала с рецитална програма бяха Георги Христов, румънската звезда Михай Траистариу, полският ар-ен-би певец Мариус Шабан, победителите в преднишни издания на "Откритие" Николай Манолов и дует Мания, както и малките изпълнители от детското шлагерно студио Да.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички