Новият албум на Мира Кацарова с музика от филми излиза през май


Новият албум на Мира Кацарова с музика от филми излиза през май

5361

Новият албум на Мира Кацарова "My Cinema" излиза този месец.

Първата среща на публиката с композициите бе на 24 май по време на Пролетния панаир на книгата в НДК на щанда на издателство "Колибри", което ще разпространява албума. От 25 май песните от него са достъпни във всички дигитални платформи като iTunes, Spotify и т.н. На 31 май проектът ще бъде представен с кратък концерт в литературния клуб "Перото", където музиката ще събере меломаните с почитателите на книгите и киното в един общ споделен миг, миг - празник на смисъла. Вход свободен. От началото на юни "My Cinema" може да бъде намерен в най-добрите книжарници и музикални магазини или да бъде поръчан от сайта на Джаз FM радио и на Eventim.bg.

Музиката в проекта разказва истории като във филм. Енергията и вдъхновението, с които е създаден и записан, са неразривна част от всяка нота и дума, която звучи в "My Cinema". Съзерцателен и едновременно с това изключително отворен и комуникативен, дискът звучи единно и заедно с това всяка от пиесите носи своето специфично и различно усещане, има своята история и създава нови асоциации при следващо слушане.

"My Cinema" се появява две години, след като бе записан. Две години отне уреждането на авторските права за всички филмови теми, включени в диска. Две години, в които песните и посланията заживяха ведно, музикантите вградиха себе си в пиесите, съзряха заедно. До деня, в който Андреа Мориконе написа за адаптацията на любовната тема от "Ново кино Парадизо" - "Amazing Рerformance".
 
Маестро Мориконе е автор на тази пиеса и малцина знаят, че той е нейният фактически създател, тъй като е работил по саундтрака на филма заедно с баща си Енио Мориконе. В албума на Мира към музиката от "Ново кино Парадизо" е добавен поетичният текст на Елин Рахнев и именно този прочит на една от най-красивите мелодии, създавани в историята на киното, но и една от най-често интерпретираните филмови теми, кара нейният автор да се свърже лично с Мира и да изкаже своите адмирации.

Докато албумът очакваше своя миг за среща с публиката, още една възхитителна певица изпрати своето най-високо признание за адаптацията към нейна песен – Сузана Бака сподели, че интерпретацията на Мира на песента "De Los Amores" е изключително красива. Макар и не от филм, тази композиция, както и няколкото авторски пиеси, които певицата  избра да включи в "My Cinema", са отражение на нейното усещане за филма на живота, който ние сами измисляме, създаваме и развиваме.

Останалите пиеси, вдъхновени от киното, които звучат в албума, са "Smile" на Чарли Чаплин от "Модерни времена", магичната "Cucurrucucu Paloma" от "Говори с нея" на Алмодовар, емблематичната песен "Black Orpheus (Manha de carnаval)" от едноименния филм, смятан за родоначалник на боса-нова, фантастичната любовна мелодия от "Un homme et une femme" ("Един мъж, една жена") със същото заглавие. В диска може да се чуе и плътното присъствие на две композиции, вдъхновени от два от най-красивите филми на Вим Вендерс – "Криле на желанието" и "Пина". Към пиесата от втория филм Мира е добавила свой текст на френски и новата пиеса е озаглавена "Le Tango Solitaire". Музикалният откъс, взет от "Криле на желанието", пък е допълнен също от авторски текст на Мира, като в песента звучат и прекрасните стихове на Петер Хандке, вплетени от Вендерс и във филма.

В "My Cinema" музиката е любов и любовта е разказана на езика на музиката, подкрепена от филмите, които са оставили отпечатък върху толкова много хора, обединена около идеята да събере тези хора, да сподели общите им мечти... Ето какво споделя за албума програмният директор на Джаз FM радиоСветослав Николов: "Всеки е главен герой в голям филм, любим филм, когато съпреживява емоцията на ярки класики чрез песните в албума "My Cinema" на Мирослава Кацарова и нейните именити съратници. Поемаме дълбоко въздух в началото и после, песен след песен, дишаме дълбоко – обич, взаимност, копнеж. Израстваме, по-добри. "Вдишвам дълбоко живота", както с тези думи отзвучава албума, за да даде ключ към вълшебството на недоловимото, на истинското. Това, което усещаме, с "My Cinema" го разбираме – по най-приятния възможен начин: споделено с любов. Това е филмът, в който всеки от нас е звезда".

"Всеки ден осъзнавам, че музиката има почти магично въздействие върху реалността... Тя винаги е важна за разказването и създаването на истории. Затова този път записах музика от филми. Любими филми -  "Ново кино Парадизо", "Пина", "Криле на желанието", "Черният Орфей", "Говори с нея", "Един мъж и една жена", "Модерни времена"... Както и авторски композиции на талантливия и креативен Мирослав Турийски..." - разказва певицата - "Това са истории, които ме създадоха, промениха, разтърсиха, разтревожиха, вдъхновиха... Заедно с моите приятели и музиканти споделяме лични отражения на музиката, която чухме, докато гледахме филмите. Отражения на образите, които ни трогнаха, на въпросите, които си зададохме, на истините, които приехме... Някои от пиесите са инструментални, но ние превърнахме в песни, а готовите песни - пречупихме през нашия свят. С фантазия, любов, смелост и страст за албума работихме заедно с Мирослав Турийски, Веселин Веселинов Еко, Христо Йоцов. Не спирам да вярвам, че музиката е невидим, въображаем филм с магия, мистерии и възможности, защото всеки сам го създава, измисля, играе, сънува...живее... А през цялото време докато работих за "My Cinema" звучеше в мен фразата от стихотворението на Петер Хандке "Песен за детството", използвано във филма "Криле на желанието" на Вим Вендерс:

"И не е ли нашият живот под слънцето само един сън..."

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички