Изкуството на китарата завладя София


Изкуството на китарата завладя София

4768

Ако случайно някой е пропуснал: знаменитият китарист Ал ди Меола (Al Di Meola) беше гвоздеят в програмата на GuitArt Festival 2016.

Двудневното събитие (27-28 май), организирано от група Del Padre, започна с ордьовър за професионалните музиканти. В петък, 27 май, преди изявата си в столичната зала "България", американецът от италиански произход проведе за първи път в у нас майсторски клас, който се състоя в клуб Студио 5. 30 любознателни участници имаха възможност да се докоснат отблизо до виртуоза, да му зададат въпроси и да се поучат от неговия опит.

Вечерта невероятният музикант представи последния си албум "Elysium" заедно с китариста Пео Алфонси и барабаниста и перкусионист Петер Казас. Първата част на концерта започна с пиесата "Adour", откриваща и актуалния диск на маестрото. Нежното начало на композицията преля в по-бърз ритъм, обогатен от перкусиите и втората китара. Магията продължи в същото темпо до антракта, представяйки корифея на струните и неговия бенд в тяхната по-жива, диманична и джази страна. Впрочем, целият проект "Elysium" е славно завръщане на своя автор към фюжъна, с който ценителите свързват Ди Меола в първите десетилетия от богатата му 40-годишна дискография. Акценти сред парчетата от новия албум, които прозвучаха в зала "България", бяха "Esmeralda" и "Stephanie", както се нарича новата любов на Ал. Освен красивите и нежни пиеси с женски имена, родните меломани аплодираха и "Misterio" и "Brave New World" от предишните проекти на титана и знакови за неговия репертоар. Възхитена от прекрасните изпълнения, демонстрираната техника и забележителна виртуозност, публиката изпрати Ал с бурни аплодисменти и възторжено "браво".

След антракта добре познатият на родните ценители Пео Алфонси откри втората част на концерта. Солото на китариста беляза едно по-лирично и бавно продължение, в което се усетиха още по-силно италианските корени на Ал ди Меола. В плейлиста му, разбира се, не бяха пропуснати и така обичаните от публиката негови интерпретации по песни на Beatles. Още с първите акорди на "Because" присъстващите избухнаха в щедри аплодисменти, като градираха емоцията си до края. Когато всички вече бяха на крака. И логично искаха още. Впечатлен от поредния радушен прием, Ал върна комплименти на прекрасната и топла българска публика и я зарадва с пиесите "Infinite Desire", дала име на албума през 1998, и бисовата "Mediterranean Sundance", която е емблематична не само за тавата му "Elegant Gypsy" (1977), но и за цялото творчество на Ди Меола: флагман колкото на джаз-рока, толкова и на уърлд направлението. Еднакво магичен и когато импровизира рифове с електрическата китара, и когато удари поетичната струна на акустиката. Великолепие!

Така - изключително успешно, приключи първият ден от GuitArt Festival 2016. Събитието продължи в събота с безплатни уъркшопи в "Червената къща", когато  известни български китаристи, сред които Димо от P.I.F., Симеон Иванов и Цветан Андреев от DelPadre и Мирослав Найденов, споделиха своя опит и съвети, потопиха участниците в магията на фламенкото и ги извадиха "извън стандартното в блуса". Христо Георгиев пък въведе изкушените в света на лютиерството.

Какъв друг да е краят на подобен фестивал, освен купонджийски и вихрен джем сешън? Именно под тази форма в столичния клуб Студио 5 премина концертът на DelPadre - известни и като българските Джипси Кингс, единствената наша формация, преплитаща огнено фламенко и български фолклор.

GuitArt Festival 2016 пожъна страхотен успех, поздравления и адмирации за организаторите - с пожелание за още по-голям и колоритен фестивал догодина.

Вече тръпнем от нетърпение на кои звезди ще се насладим тогава.

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички