Банско Джаз фест със сцена в София


Банско Джаз фест със сцена в София

5056

Клуб "Ивент хол", който се намира в сградата на бившия хотел "Орбита" в столицата, ще даде сцена за изява на участниците в "Банско джаз фест".

Стилното заведение, което навремето беше дискотека, ще се превърне в обетовано място както за музикантите - български и чуждестранни, така и за изкушената от джаза публика. "Единици са софийските клубове, които не затварят врати през лятото, а чуждестранните гости търсят среща и с меломаните в столицата, и така получават чудесна възможност да посвирят в по-интимна атмосфера, съвсем на ръка разстояние от своите почитатели", обоснова избора на място д-р Емил Илиев, главен идеен организатор и мотор международния джаз фестивал.

Тазгодишното му - XIX-то издание, ще се проведе между 6 и 13 август. Основната програма по традиция ще бъде представена на сцената на градския площад "Никола Вапцаров" от 19.00 ч. всеки ден, а при дъждовно време концертите ще се състоят в залата на читалище "Н.Вапцаров", но входът ще е само с билети по 20 лв.

Пребогатият афиш на форума ярко откроява присъствието на Джос Стоун (Joss Stone) (на снимката). Младата британска певица пристига за първи път в страната ни със своята група да закрие събитието на 13 август след японците Рализдиг'с бенд. "Наричат я новата Арета Франклин. Много съм щастлив, че тя прие поканата да ни гостува в Банско", заяви доктор Емил Илиев, разкривайки, че се е срещнал лично с изпълнителката по време на свое пътуване в Китай, където имал възможност да се запознае с редица местни джаз музиканти и директори на различни международни джаз фестивали по света. Певицата му е била представена от мениджъра на покойния вече Соломон Бърк, който изнесе зрелищно изпълнение в Банско през 2010.  

"Защо вече никой не прави такава музика? Поп и модерното ар-енд-би, хип-хоп и кънтри – всичко това е готино, но с времето стана все по-зависимо от имиджа, все по-изкуствено. Вече е наистина скучно. Има и някои добри неща, но има много боклук. Така че, казах си, защо да спирам да правя нещо толкова възхитително, само за да се захвана с нещо, което не е", сподели Джос за влиянието на Лейди Соул, както наричат Арета. То се усети още в пробивния  дебют на англичанката "The Soul Sessions" (2003), заради който бе номинирана за наградите Mercury и "Грами". В албума тя представи свой прочит на "All The King's Horses", класика от репертоара на тъмнокожата прима. Което не попречи на мъркащото изкушение със златни къдрици да изтряска забележително красив ар-енд-би кавър по "Fell In Love With A Girl" на Дъ Уайт Страйпс в същия запис.

Като дете Джос слушала много Франклин и Ал Грийн покрай родителите си, за които смята, че имат наистина добър музикален вкус. "Насочих се към соул и ар-енд-би заради гласа. Когато слушам нещо, първото което чувам, е вокалът. При жените от соул сцената, това не е просто пеене – те разказват история. Мисля, че тази музика е по-специална от всяка друга. Бях силно привлечена от нея", спомня си за началото британката, която пробива докато е 16-годишна. Първата плоча в нейната колекция е именно "Greatest Hits" на Арета Франклин.

Джос затвърди успеха си със своя следващ диск - "Mind, Body & Soul" (2004), пя с легенди, сред които и Мик Джагър, и взе участие в бляскавата церемония на VH1 Divas, показвайки, че не е само красиво личице, дълги крака и огромен творчески и PR екип, предвиждащ всяка крачка на новото "явление в музиката". 

... "Адски често ме питат "откъде идва този невероятен глас?", а аз нямам представа. Питат ме също така защо е толкова емоционален... Но аз съм едно много емоционално момиче. Друг път ми казват, че изумителното е, че пея уверено и емоционално, въпреки че нямам опита на Арeта [Франклин]. Но всички забравят какво е да си на осемнайсет – случват ти се толкова много неща, научаваш за любовта, вкусваш разочарованието; това са адски емоционални състояния". "Толкова хора ми задават въпроса: "Какво те накара да се занимаваш със соул?", сякаш това е нещо, което е адски странно. Не разбирам този въпрос. Знам, че ако бях черна, този въпрос никога нямаше да ми бъде задаван. Но тъкмо затова правя нещата по този начин. Не разчитам на имидж, защото музиката не е нещо, което изисква имидж; не можеш да видиш музиката. Музиката е за всички, тя не принадлежи на никого. Затова не, не пея "черна" музика. А моята собствена", категорична е певицата. 

По-късно характерният глас на Стоун - родена като Джослин Ийв Стоукър, ѝ донесе сравнения още с Джанис Джоплин.

Британката има 7 албума, последният от които - "Water For Your Soul" (2015), е в реге стилистиката.

Програмата на Банско Джаз фест 2016 - ТУК

 

 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички