Започва Джаз форум Стара Загора 2016. Музиката, която обединява


Започва Джаз форум Стара Загора 2016. Музиката, която обединява

5548

Петото издание на международния фестивал "Джаз форум Стара Загора" ще бъде открито с фестивалния химн "Зара джаз фанфари" точно в 19.00 ч. на 9 юни, четвъртък.  

За пета поредна година античният форум "Августа Траяна" оживява в ритъма на джаза. Под мотото "Музиката, която обединява" изданието посреща творци от различни краища на света, убедени, че джазът е универсален език и мост между различни култури.

За първи път в България концерт ще изнесе световноизвестният Кърт Розенвинкел. Дебют пред българска публика ще  направи и полската група Виименс квартет, сочени като "младите надежди на полския джаз". Фестивалът посреща американския саксофонист Дан Кинзелман и Федерика Коланджело трио (Италия, България, Словения).

Военният биг бенд на Стара Загора партнира на забележителния вокалист Харви Томпсън (САЩ), популярен още като "Пазителят на пламъка" заради кадифения му глас и магнетичните изпълнения, често сравнявани с тези на Нат "Кинг" Коул. Домакините от Военния биг бенд с диригент кап. Цветомир Василев за кратко време се наложиха като един от най-успешните големи джазови оркестри. Музикантите изпълняват блестящо както класически, така и модерен джазов репертоар. На сцената ще бъдат и солистите на бенда Владимир Кърпаров, Венцислав Благоев, Милица Гладнишка и Цветомир Цанков.

Биг бенд Брас Асоциация с диригент Ангел Заберски също ще свири в рамките на фестивала. Ще прозвучи още френски цигански джаз в изпълнение на Веселин Койчев хот стрингс, а акапелното пеене като специфичен джазов стил ще представят младите изпълнители от Тамара войсис.

Зона Ц изнасят концерта си на "Джаз форум Стара Загора" в памет на Васил Пармаков. Събитието ще представи част от неговото музикално наследство, а и неиздавани негови композиции.

По традиция начало на музикалните прояви дават концертите за най-малките с програмата "Джаз за деца". Както MySound.bg вече писа, те са обявени в парк "Пети октомври" от 11.00 ч. на 6, 7 и 8 юни.  

В предфестивалната програма са още кинолекторията "Джазът, който обединява" с модератор Цветомир Цанков, както и изпълнения на Общинския духов оркестър.

"Джаз форум Стара Загора" ще бъде закрит от сборната фестивална формация Джазтет Юнайтед и солисти: Тома Кордоли – бас (Франция), Арнау Гарофе - саксофони (Испания), Ангел Демирев –китара, Венцислав Благоев – тромпет, и  звездите на фестивала, и с джем сешън в ресторант "Музикато" от 22.00 ч.

Емблематичният за Стара Загора джазов форум се организира по инициатива и с изключителното съдействие и финансова продкрепа на община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на фондация "Джазтет", "Контур Глобал", фондация "Америка за България", "Булагро", хотел "Форум", хотел "Уникато" и ресторант "Музикато".

Входът за всички събития е свободен.

Новини и информация за предстоящите събития - в сайта на фестивала: http://jazzforumsz.com/jazzforum/, както и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички