Картини от една изложба в Картини от една изложба


Картини от една изложба в Картини от една изложба

4495

Творбата "Bilder einer Ausstellung" на Stern-Combo Meissen ще бъде представена в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 11 юни, след новините от 21.00 ч.

През 1874 Модест Мусогрски създава клавирния цикъл "Картини от една изложба", в който отделните части са посветени на картини и рисунки от неговия рано починал приятел Виктор Хартман, художник и архитект.

Музиката е редактирана още при първата ѝ публикация от Н. А. Римски-Корсаков през 1886 след смъртта на Мусоргски, частична оркестрация е представена за първи път от М. М. Тушмалов през 1891 (с участието отново на Н.А.Римски-Корсаков), но истинска популярност придобива след като е оркестрирана през 1922 от Maurice Ravel.

В съвременната музика най-известна вероятно е интерпретацията на Emerson, Lake & Palmer от 1971, по-малко – на японеца Isao Tomita през 1975, но именно те пораждат тогава интереса на групата Stern-Combo Meissen към това произведение.

Германската рок група Stern-Combo замисля проект през 2014, с който си припомня този свой интерес и това не е случайно. Преди повече от 30 години те регистрират в своята дискография концептуалните албуми "Weißes Gold" ("Бяло злато") и "Reise zum Mittelpunkt des Menschen" ("Пътуване към сърцето на народа") и у тях се поражда желанието отново да представят мащабно произведение, и то да е именно "Bilder еiner Ausstellung" ("Картини от една изложба").

Без да знае за техните намерения Frank Sadlowski от отдела за култура на град Grimma (провинция Саксония) се обръща с предложение към лайпцигския пианист, композитор, диригент и оркестратор Stephan Konig да представи за Първия фестивал на културата в Саксония модерна преработка на "Картини от една изложба".

Свой път към знаменитата творба на Мусоргски има и Stephan Konig, който споделя: "Този цикъл ме съпровожда от дълго време – още в началото на моята кариера бях включил оригиналната композиция за пиано в няколко от своите рецитали. Наскоро след това ме привлече идеята за импровизиране върху материала – така че се появиха "Картини от една изложба" във версия за джаз – най-напред за соло пиано, а през 2014 моята обработка за джаз квартет имаше своята премиера. Когато дойде запитването от Frank Sadlowsk, веднага се вдъхнових от тази идея и поех ангажимента да подготвя оркестрацията, понеже исках от една страна да поставя на равни начала оркестъра и предполагаемата рок група, но също така да осъществя по-интензивно сливане между тях по време на концерта".

Frank и Stephan обмислят различни възможности и решават да реализират този проект заедно с Stern-Combo Meissen и Лайпципгския симфоничен оркестър (Leipziger Symphonie Orchester). Те се обаждат на Martin Schrierer, основател на групата Stern-Combo Meissen, и откриват, че имат още един съмишленик.

По това време върви успешното турне на групата за нейната 50-годишнина, но въпреки заетостта Manuel Schmid, певец на Stern-Combo Meissen, веднага влиза в контакт със Stephan Konig и работата започва в тясно сътрудничество. Текстовете на песните са написани основно от Manuel Schmid в периода от октомври 2014 до януари 2015.

Stern-Combo Meissen изпълняват пред публика "Картини от една изложба" време в Първия музикален фестивал на провинция Саксония в град Grimma заедно с Лайпципгския симфоничен оркестър под диригентството на Stephan Konig и 50-членния Landesjugendchor (Младежкия хор) на Саксония на 13 юни 2015.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички