Ню ейдж круиз с Gandalf на борда


Ню ейдж круиз с Gandalf на борда

4269

… Ще се учиш – рече Васудева, – ала не от мен. Реката ме е научила да слушам, ти също ще се научиш от нея. Реката знае всичко, от нея може да се научи всичко. Ето, вече си научил от водата, че е добре да се стремиш надолу, да падаш, да търсиш дълбините. Богатият и благороден Сидхарта ще чиракува като гребец, ученият брамин Сидхарта ще стане лодкар. Това също е казано от реката. Ще научиш от нея и останалото…

Този пасаж от романа "Сидхарта" на германския писател Херман Хесе от 1922 става отправна точка при подготовката на албума "Sacred River", или "Свещена река", от австрийския музикант Gandalf. Ето какво споделя той в интервю:

"Течащата вода ме вдъхновява още като бях дете, тогава любимото ми място бе край малка рекичка зад къщата ни. Ромонът на вълните по някакъв начин стимулира моята фантазия и кара съзнанието ми да се скита из въображаеми места. Водата е едно от най-съществените неща за всички форми на живот на Земята, може би дори за обозримата Вселена. Кръговратът на водата от изворите към океана, чрез изпаренията към небето и дъждовете отново се проявява като символ на самия живот. Реката постоянно тече, постоянно се променя и остава същата, тя въплъщава както движението, така и постоянството.

Когато започнах да пиша музиката за този албум, ми дойде наум "Сидхарта", романът на Херман Хесе, особено частта, когато Сидхарта се присъединява към Васудева, стария и мъдър лодкар. Научава се да слуша внимателно множеството гласове на реката, докато един ден възприема звука ѝ като универсалния "ОМ", вечната песен на единството и хармонията.

Преди години по време на едно от моите пътувания отидох в Индия, при нейните свещени реки, така стигнах до Ямуна, най-големия приток на Ганг, и това бе изживяване, което повлия на живота ми завинаги. Хората идват от близо и далеч за да се къпят в свещената вода, да се измият от греховете си и да намерят изход от колелото на преражданията. Нощ и ден въздухът край реката е изпълнен с пения на свещени мантри, с настроения за смирение, любов и радост".

Албумът "Sacred River" ще бъде представен от Серей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" по БНР в събота, 18 юни, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички