Истински олдскуул бутик със Solstice в София


Истински олдскуул бутик със Solstice в София

4141

Всеки метъл фен има в списъка си банди, които иска да види; такива, които е гледал, и други, на чието шоу никога не е предполагал, че ще присъства - още повече из родните ширини.

Преди няколко седмици, докато ровех из уеб пространство (разбирайте Facebook– б.а.), попаднах на интересно събитие, което ме накара да изцикля очи: "SolsticeLive In Sofia". А плакатът към него включваше следните групи: Relicseed от Латвия, Darker Half от Австралия и Solstice и Thrash Or Die от САЩ. Концертът се организира от метъл клуб Metal Force и Etrurian Legion Promotion на 14 юни. Начален час - 18.00, а сборният пункт - бар Grindhouse, който неведнъж е подслонявал различни ъндърграунд събития.

Още с пристигането пред клуба се усеща аромат на скара и бира. В градината на бара удобно са се настанили фенове и музиканти, унесени в разговори и унищожаване на алкохолни напитки.

Началото на купона е дадено в 20.00 ч. от латвийците Relicseed, непозната за мен група. След кратко проучване се оказа, че младоците имат зад гърба си два албума. Бандата е копие на Metallica. Тук-там се чуват  модерни елементи и някой друг брейкдаун, но като цяло нищо интересно. Пространството пред сцената си остава празно до края на сета в 21.00 ч.

Точно в 21.30 ч. сцената е атакувана от Darker Half. При появата им на скейт рампата една част от феновете се нареждат отпред. Пичовете забиват суперстегнато и нахъсано, още първите акорди нажежават обстановката. Музиката е бърза и тежка, караща хората да куфеят и скачат. Вече се забелязват и такива, които свирят на въздушна китара и препускат с пръсти по грифовете на въображаемите си инструменти.

Thrash Оr Die удрят в 22.30 ч. Всъщност, на сцената се появяват трима от Solstice - Josh Gibbs, Alex Marquez и Ryan Taylor. Последният е едва 19-годишен! Както и останалите, шайката от Маями има на разположение 30 минути, в които взимат най-доброто от инструментите си и успяват да раздвижат рехавата тълпа. За добро или за зло, концертът е в сезона на футболните страсти и това несъмнено оказва влияние на числеността на публиката.

Докато лафим с приятели навън, хедлайнърите скачат на сцената. Разбира се, всички влизаме обратно в бара под строй. И се започва - музикални шамари и шутове. Корава градушка от рифове над феновете. Ryan Taylor се справя повече от добре с вокалите, а култовият Alex Marquez налага барабаните безмилостно, показвайки завидни умения. Музикантите не се щадят и се раздават максимално. "Transmogrified" и "Eternal Waking" градират сет листа. Пред сцената е спретната скромна въртележка, в която всеки е добре дошъл. Почитателите скачат, куфеят и си раздават братски прегръдки. Мелници от коси и юмруци във въздуха допълват иначе общо-взето културната обстановка.

Без огради пред сцената или гардове, тук сме само ние. И музиката, която обичаме. ИСТИНСКО Е!

Концертът може да се окачестви като бутиков, посетен от около 40 души, но всички - истински ценители на олдскуул метъла.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички