Никос Вертис: Благодарим ви! Влюбени сме във вас!


Никос Вертис: Благодарим ви! Влюбени сме във вас!

6158

"Благодарим ви! Влюбени сме във вас!" - с тези думи, изречени на гръцки, Никос Вертис (Nikos Vertis, Νίκος Βέρτης) възнагради публиката на първия си концерт, който се състоя в София оная вечер.

Оставаха още три-четири песни до края на рецитала на обичания гръцки певец, когато той се обясни в любов на отдадената аудитория. Зала "Арена Армеец" е изпълнена почти на макс, а сред гостите се мяркат местни знаменитости от т.нар. хай лайф. Концертът ще започне с около 40 минути по-късно от обявения начален час и това е време, в което тези знаменитости ще се опитат да вземат своята порция внимание от онези, които ги разпознават. Галена, Кали, Ани Хоанг и Люси Иларионов, Деси Слава, Ива Софиянска, Мон Дьо, Ваня Червенкова, Петя Дикова и други се суетят из VIP-зоната (или нещо като оркестрина) пред високата сцена с няколкометров коридор, излизащ напред. Той - гостът, ще седи на самия му край след третата песен нататък. Той е от онзи тип успели хора, да не ползваме грозната дума "богаташи", които са уверени, но не и надути. Знае откъде е тръгнал и дори скромничи, питан как се чувства по отношение на факта, че има улица на негово име в Торонто. Но какво е това пред няколко платинени записа и безброй фенове по света. Този талантлив чаровник се изявява в България за първи път, макар да е съсед. Изумително е как припевите на големите му хитове - а те май са всяко второ парче в листата му тази вечер, се пеят от почти всички присъстващи. Усещането е, че наистина знаят гръцки. Ето това е най-благият начин да научиш чужд език – като пееш за любов, за раздели, за радост и тъга, за душата и сърцето.

Модерният прочит на традиционното гръцко лаико, което Вертис предлага, се приема добре. Най-важното е, че липсва каквато и да била пошлост. Всичко е поднесено много музикантски. Различни композиции са представени с малко джаз, рок, реге аранжименти и закачки. Лаикото е фино сервирано в блюдо с актуално поп звучене. Дори баладичните пиеси имат прочит, в който звучат по-дискотечно, по-ритмично. Вертис разполага с оркестър от много висока класа. Той с леки жестове сякаш дирижира тези около 25 инструменталисти, които са разположени на няколко нива, като най-високото е на платформа вероятно на 6 метра. Зад тях са видеостени, придаващи на сцената още по-голям мащаб, това е специална част от в шоуто, за която артистът- популярен от Австралия до САЩ и Канада, и от Лондон до Тел Авив, намекваше в интервюта за родни медии преди гостуването си.

Приятно впечатление прави, че не се виждат разгорещени гюбеци или подобни изцепки. Само леко притеснително е наличието на две маси с бели покривки ала ресторант – столова по средата на ВИП-зоната… Няма обаче хвърчащи листа от рози вместо фоейверки в стила на гръцките таверни, а  поднасяне на букети ала БГ естрада. Плюс плакати с любовни обяснения… По време на концерта вероятно най-престижният гръцки ерген се раздаде напълно – свири на китара и бузуки, танцува сиртаки и българско хоро, флиртува с дамите, а на най-големия му хит "Thelo Na Me Nioseis" в влюбен фен издигна голям банер, с предложи брак на любимата си.

Чаровникът подлудява публиката с една усмивка, с един закачлив поглед или напето завъртане като да започне танц. Премерен, спокоен, сигурен и искрен. По много изразителното му лице може да схванеш емоцията на лириките на песните, дори да не отбираш много от гръцки. За най-големите му почитатели изненадата беше специалната премиера на новия му сингъл "Min Agreis" ("Не закъснявай"), чийто клип бе заснет само преди дни от режисьора Люси Иларионов на брега на езеро край София. Иначе в репертоара от два часа са всички любими песни на Вертис, сред които:
 "Thelo Na Me Niosis" (2014), повторенa в края на шоуто.
"Pes To Mou Ksana" (2005)    
"Oneiro Alithino" (2008)
"De M`Аgapas" (2008)
"Аneisaienaasteri" (2011)
"Den Me Skeftese" (2011)
"Adia foreis" (2013)
""Den Paei Na Leei" (2014)
"Tha Metanioseis" (2015)
"Asterimou"

Странно е, че вокалистът не изпълни в цялост "Mono Gia Sena" (от актуалния му двойноплатинен едноименен албум), а включи части от нея в няколкото музикални китки, които прозвучаха тук-там за подсказка какво следва.

Иначе музикантите свирят дори и вехтата и лековата "Matia Mou Glika" със закачлив текст и видео, заради която изгря звездата на Вертис преди повече от 10 години. Всъщност, той залага до голяма степен на композиции от Live Tour 2016 (10 Hronia (10 години). Което превръща присъстващите десетки хиляди в истински щастливци.

Вероятно организаторите Bg Sound Stage няма да му мислят много преди да поканят изпълнителя отново за концерт у нас.

Снимки на Албена Цолова - Бета - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички