Биг бендът на БНР с концерт, посветен на композитора Иван Стайков


Биг бендът на БНР с концерт, посветен на композитора Иван Стайков

4603

Биг бендът на Българското национално радио и диригентът Антони Дончев посвещават последния за сезона концерт  - "По икиндия", на композитора Иван Стайков.

По случай неговата 85-та годишнина ще прозвучат част от творбите му, създадени през дългогодишния му стаж като аранжьор на оркестъра. Мими Николова, Васил Петров, Снежина Темелкова, Владимир Маринов и Генчо Въртовски ще бъдат солисти в Първо студио на БНР от 19.00 ч. на на 22 юни.

Професионалната кариера на Иван Стайков като аранжьор е тясно свързана с Йосиф Цанков и биг бенда. Той е автор на популярна, класическа, театрална музика, мюзикъли, текстове за песни на български и английски език, оркестрови джаз пиеси, които се открояват със самобитен, оригинален български стил. Носител е на награди от национални и международни конкурси. Един от най-стойностните му призове е от престижния конкурс за популярни песни на фондация Yamaha през 1977. "Once Again" по негова музика, текст и аранжимент, изпълнена от Мими Николова, е избрана сред конкуренция от над 1 700 творби.

Иван Стайков е създал музиката за някои от емблематичните в българското кино филми - първия български игрален филм-мюзикъл "Бягство в Ропотамо", "Двойникът", "Господин за един ден", "Да  обичаш  на инат".  Част от камерното и симфоничното си творчеството е посветил на своя учител Димитър Ненов. Редактирал е за печат негови клавирни, вокални и симфонични произведения.

От 2003 година е член на Международната Славянска академия в Санкт Петербург като на професор. Носител на орден "Кирил и Методий" I степен (1981).
 
Биг бендът на БНР, за който композиторът е създал най-много творби, с любов и благодарност му посвещава последния за сезон 2015-2016 концерт.

Билети - в касите на Рекламно-информационния център на БНР, в мрежата на "Ивентим БГ" и "Тикетс БГ".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички