Zenith Fusion Festival 2016: бъдещето на традициите


Zenith Fusion Festival 2016: бъдещето на традициите

4501

Zenith Fusion Festival подготвя за своите гости интересна програма с много музика, виртуални изложби, уроци по гайда и народно пеене, мастър клас по перкусии, работилница по анимация, лекции по билкарство и кино прожекции от 24 до 26 юни.

Тайнственото родопско село Долен ще приеме много музиканти, артисти, майстори и предприемачи, вдъхновени от красотата и мъдростта на традициите. Фестивалът подкрепя инициативи, които успешно създават и следват съвременни модели за запазване и регенериране на културното наследство.

Първият ден е бъде посветен на богатството на българската природа и Еньовден. На 24 юни най-ранобудните ще берат билки в околностите на Долен, а в следващите часове опитни фитотерапевти ще покажат как най-правилно трябва да се съхраняват и използват лечебните растения и при какви болести помагат те.

В рамките на Zenith архитектите от Мещра ще направят виртуална изложба, наречена "Минало, настояще и бъдеще на с. Долен". Организирана е дискусия относно културното наследство, както и обиколка на самото село с беседа за неговите особености, история и бъдещо развитие. За живото богатство в обезлюдяващите се села ще разкажат участниците в инициативата "Резиденция Баба", която свързва потенциала на градските младежи със знанията на възрастните хора. Целта им е да съхранят безценните традиции, но и да предизвикат интереса към тях.

Напоследък все повече хора избират хармоничния живот на село пред градския хаос: в лекцията си Илия Рашев ще разкаже за експеримента "Живо село", реалностите и предизвикателствата, отнасящи се до селския начин на живот.

На 25 юни живата музикална легенда Мисирли Ахмет ще проведе мастър клас по перкусии за всички, които искат да научат повече за дарбуката, близкоизточната ритмика и техниката на "разперените пръсти" от самия ѝ създател. Музикални занимания ще има през всички дни на фестивала с уроци по народно пеене и танци.

В секцията за документално кино ще бъдат представени два изключителни филма. "Тази Баба" разказва историята на възрастна жена, която емигрира в Америка, за да се грижи за родените си там внуци. Втората лента с многозначителното заглавие "Да ти напълни душата" на професора по етномузикология Тимъти Райс проследява историята на страната ни през съдбата на народните музиканти от семейство Варимезови.

За всички, които искат да се докоснат до благородната стихия на среброто, майсторът Петър Кендев ще покаже ювелирно изработените си уникати, вдъхновени от българските носии. В областта на приложното изкуство ще видим още реплики на известни картини, направени от стрити на прах цветни камъни, добити в околностите. Разнообразните пигменти са получени по напълно естествен начин, без допълнително оцветяване.

В неделя порасналите авантюристи и любители на бирата ще се запознаят с Рори от "АХ!Работилница", за когото няма тайни в правенето на craft бира. "Пиратската пивоварна" на фестивала ще пусне лимитирана серия Zenith, чиито съставки все още се пазят в тайна.

Паралелно с програмата за възрастни, децата ще развихрят фантазията си с измисляне на приказки, работилници по стоп-анимация, рисуване върху дърво и Монтесори занималня. Те ще се докоснат до красотата на българския фолклор чрез уроци по пеене и танци, а най-запалените ще получат и първите си уроци по гайда.

Във времето за детско кино, малките гости на Zenith Fusion Festival ще видят първия български пълнометражен анимационен филм, правен от 30 години насам – "Пук" с режисьор Анри Кулев, по приказката и сценария на любимия Валери Петров. Прожекцията се осъществява със съдействието на Световния фестивал на анимационния филм, партньор на Zenith, с подкрепата на Нов Български университет.

Zenith Fusion Festival пусна в продажба само 300 комбинирани билета, които осигуряват безплатно място за къмпингуване и достъп до концертите. Вход свободен за деца под 12 години.

Децата на възраст между 12 и 18 години ще влизат на половин цена.

Билети онлайн на: https://www.ticketlogic.bg/zenith-fusion-festiva/28370

Програмата по дни - тук:
Официален сайт на фестивала: http://www.zenithfestival.com/bg/

Събитието във Facebook:
https://www.facebook.com/events/988638921217599/

Официалното видео на фестивала:

https://www.dropbox.com/s/pucyo0woj9jtw1c/DOLEN_video.mp4?dl=0

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички