Оправдаха Лед Цепелин за плагиатство на Stairway To Heaven


Оправдаха Лед Цепелин за плагиатство на Stairway To Heaven

4663

Знаменитата рок група Лед Цепелин (Led Zeppelin) бе оправдана по обвинението, че е изплагиатствала част от мелодията на култовото парче "Stairway To Heaven", информираха световните агенции.

Както е известно, Франсис Аликзандър Мелофи подаде съдебен иск срещу британските музиканти, че са изкопирали китарното соло от инструменталната пиеса "Taurus" от дебютния албум на Spirit, записан през 1968. Делото бе водено от името на Ранди Улф, известен и като Ранди Калифорния, покойния фронтмен на американската прогресив рок група.

Районният съд в Лос Анджелис се занимава с делото срещу китариста Джими Пейдж и вокалиста Робърт Плант, обвинени, че са заимствали първите тактове на песента, припомня "Гардиън". Искът бе заведен от тръст, представляващ американския музикант. Според твърденията, китаристът Джими Пейдж се вдъхновява да напише хитовото парче, след като участва в турнета на Spirit  през 1968 и 1969. Изпълнението на Цепелин впоследствие се превръща в една от най-разпознаваемите, а съответно и продавани, рок класики.

Музикантите от двете групи неведнъж са се засичали – Робърт Плант и компания са подгрявали Spirit в Денвър през 1968-а, а през следващата година двете банди са свирили на една сцена в Детройт, Атланта и Сиатъл. Ето защо няма съмнение, че Лед Цепелин са чували песента на американските си колеги, твърдят ищците, настоявайки правата на Цепелин да преиздават албуми с класическата балада да бъдат запретени, а Ранди Калифорния - да бъде признат за съавтор на "Stairway Тo Heaven".

Китарният риф на Джими Пейдж обаче е различен от този на Taurus, постанови съдът, след като разгледа жалбата за нарушени авторски права, преценявайки, че Робърт Плант и Джими Пейдж наистина са били запознати с песента на американците, но използваните в нея рифове не приличат на началните акорди на оригинала.

Двамата музиканти от Лед Цепелин, които присъстваха плътно на заседанията на краткия процес, излязоха с изявление, че са "благодарни за добросъвестната работа на съдиите".

"Това е нещо, което знаем от 45 години", посочват британците.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички