Megadeth в София: Разбира се, МЕГА!


Megadeth в София: Разбира се, МЕГА!

10391

Здравейте!

Пиша ви от лятна София. Тук е добре. Огромна част от излишнопребиваващите са на "морйенце", а до коледния концерт на Веско Маринов остават цели 5 месеца. Идеално време за ХЕВИ МЕТЪЛ! На гости ни беше една от последните ИСТИНКИ рок звезди. Тип "кралски"! От онези достолепните и величествените. Каквито вече не се раждат, за съжаление! Ще го наречем ... МЕГА Дейв!

Първият четвъртък на месец юли от годината, кръстена 2016-та, всъщност ни донесе два концерта в един, но за този първия от 20.00 часа ще напиша две-три изречения в края на текста. Дано до тогава науча и името на подгряващата група от Швеция.

4 000 души (а може и повече) са санирали зала "Универсиада" с човешки тела. Повече от половината се познават помежду си. Няма място, дето се вика, където да ти падне ... пърхота! Цветовата гама на тениските е пределно ясна дори и на непосветените. Остават 27 минути до началото на втория полуфинал от скучното европейско първенство по футбол във Франция. В "Универсиада" на абсолютно никой не му дреме за това.

Централно, леко в ляво на сцената, се развява националното знаме на Македония, а цял автобус с гръцки метъл- братя се влива в мелето на потната агитка от фронтстейджа. Четвъртвековният хит "Hangar 18" дава начало на мегашоуто "Megadeth в София" от турнето "Dystopia" в подкрепа на един наистина смазващо добър 15-ти албум със същото име.

Визията на сцената е изфантазирана перфектно за лайв в зала. Тематика, размери, екрани, анимация ... са пипнати до микрон. Абсолютно ПРО! Никаква грандомания, обрано и аранжирано впечатляващо. Но най-силно -  още от първите акорди, ме грабва лайт шоуто. Чак нереален синхрон, оцветяващ всеки изсвирен риф и отделен инструмент. Точно 100 минути светлините и анимациите свиреха паралелно с музикантите. Толкова изпипани детайли съм гледал само при Роджър Уотърс!

Звук – направо добър, поне фронтално срещу сцената из централните седалки на "Универсиада". Можеше да е с една-две идейки по-слабичко, ама какво са 2 сплескани тъпанчета след среща с Megadeth? *Трашовите резачки от световните учебници по тежка музика трябва да се усещат и физически!* (неофициален Първи закон на VaGro, вдъхновен от Мъстейн).

6 трака от новия албум (един е инструментал) от общо 11 си е сериозно промо. Песните от "Dystopia" са разпределени майсторски между "бест"-а в сетлистата. Първа от новите е "The Threat Is Real", после Мега Дейв традиционно отдава почит на покойния Ник Менца с "Tornado Оf Souls".

Почти 55-годишната траш легенда (род. на 13 септември 1961) всява страховит респект сред колегите си, които изчезват като сенки и пак се появяват, за да изсвирят темите си. Мъстейн държи шоуто в юмрука си цели 100 минути без никакъв компромис. Това не е просто певец на рок група, а артист, който играе гласовите си фрази с всички възможни жестове на тялото. Без очите, разбира се! Те са скрити някъде там, под онази емблематична сламена грива.

Гледам от високо морето от рок глави в залата. На 100 души най-много двама са с дълги коси. Всичко останало са с черепна визия на донаборници. Истинска скалпова еволюция на хеви метъл фена. Два примера от публиката: на единия полюс Звезди Керемидчиев, а на другия - Ути Бъчваров.

На сцената обаче нещата са си олдскуул. И четиримата музиканти (Дейвид Елефсън – бас, Кико Лурейро – китара, Dirk Verbeuren – барабани + Дейв) са с коси до кръста и нещата са метълнобиблейски. Защото остриган нула номер метълист, визуално си е метълист на плейбек!:)

20 песни се изнизват за норматив. Към края "Symphony Оf Destruction" показва нагледно защо бележи цяла декада в края на 20-ти век. Над 8 000 ръце са в синхрон. Бойният вик е "Мегадет"!

А най-хубавото в цялата история е, че мистър Мъстейн не се опитва нито за миг да флиртува лигаво и изтъркано, с написани банални фрази на български език. Както и че не му се налага да се завива с националното ни знаме, като с ямурлук. Той знае, че феновете му са ИСТИНСКИ и е излишно да ги гъделичка първично с кичозен патрЕотизъм.

На метри преди финала ("Rattlehead", ако не се лъжа), на сцената между музикантите излиза някакво сайбър-зомби в официален костюм. Фейс-приликата с професор Вучков е поразителна. Адски готино изчадие. Жалко, че се мерна само за малко и то в края.

После гръмовен бис с "Holy Wars ... The Punishment Due" и толкова от Megadeth в София през юли 2016. Суперконцерт в календара на Most Of Evil Music. Събитията на тези промоутъри продължават да се случват без грам напрежение. Може би и фенскaта маса допринася, но всичко върви леко и приятно. Без видима истерия и хаос. Благодаря!

И преди приповдигнатите финални оди, малко за съпорта: Боже, какви бяха тези неосъзнати дечурлига от Швеция, дето изтрещяха цели 12 "песни" в рамките на 45 минути? Разбирам, че е "електро-метъл", ама цялата ти сетлиста да е на бекинг-тракове си е смехория, без да имаш поне една "йоничка" на сцената. За дрехите на бандата пък имам подозрения, че са ги загубили на летището и са облекли каквото са намерили около някой контейнер за смет. Напълно ИЗЛИШНА увертюра към един блестящ концерт! Открих и името на групето - Beyond All Recognition! Не, че има значение...

Megadeth в София бяха ... МЕГА! Такива вечери се помнят цял живот. 11+ ... по десетобалната!


Сетлистът:

Hangar 18
The Threat Is Real
Tornado Of Souls (Dedicated to Nick Menza)
Poisonous Shadows
She-Wolf
Wake Up Dead
In My Darkest Hour
Conquer Or Die!
Fatal Illusion
Trust
Post American World
A Tout Le Monde
Dawn Patrol
Poison Was The Cure
Sweating Bullets
Dystopia
Symphony Of Destruction
Rattlehead
Peace Sells

Бис:

Holy Wars... The Punishment Due

Снимки на Тонина Манфреди - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички