Петото издание на Танцуваща София е край Панчаревското езеро


Петото издание на Танцуваща София е край Панчаревското езеро

4611

Петата серия от проекта "Танцуваща София" ще раздвижи столичани в местността "Плажа" край Панчаревското езеро тази събота, 30 юли.

Проектът, осъществен с финансовата подкрепа на Столична община и програма "Европа" 2016, ще се превърне в сцена на открито за танци и забавление. Предвидени са класове по аеробика, капоейра, кръгова тренировка и зумба. Те ще се проведат под ръководството на професионални инструктори от 10.00 до 12.30 ч. (GPS 42.587658, 23.420356). Входът е свободен за всички събития на фестивала.

Почти 2 000 любители на танците се включиха в първите сесии на "Танцуваща София" – в парк "Военна академия", в Южния парк, на площада пред метростанция "Сердика" и в Derida Dance Center. След класическите и латино танци, йога и тай чи, този път организаторите предлагат на участниците динамични движения и по-натоварващи тренировки с цел максимално раздвижване на тялото.
    
Програма за 30 юли, събота:

10.00 ч. - 10.30 ч. - Аеробика (MVJ dance & aerobics Studio)
• Аеробика - Аеробиката или аеробните упражнения, наричани още "кардио", са комплекс от физически упражнения, които обикновено се изпълняват на фона на музика. Те увеличават силата, мощността, гъвкавостта и координираността на тялото. През 1960 д-р Кенет Х. Купър въвежда тренировка, която да укрепва и засилва сърцето и белите дробове, като по този начин прави първата стъпка в "аеробната" (кардио) тренировка в САЩ. По-късно заглавието на публикуваната от него книга "Аеробика" дава името на тази силова тренировка.

10:35-11:05 - Капоейра (Capoeira Sofia)
• Капоейра - Capoeira ("висока трева") е бразилско бойно изкуство, възникнало по време на робството в колониална Бразилия като спонтанен синтез на различни култури. Тя съчетава в себе си множество бойни и акрoбатични техники с танц и музика. Според легендата, на робите в Бразилия било забранено да се бият по между си, за да не се контузват, затова те превърнали борбата в танц. Днес голяма част от школите по капоейра практикуват капоейра контемпоранеа, което е смесен вариант между двата подстила - ангола и режионал. По традиция играта на капоейра се води в кръг.

11:10-11:40 - Кръгова тренировка (MVJ dance & aerobics Studio)
• Кръгова тренировка - това е първият тип тренировъчна система, позната е още от Елада, а по-късно и от Рим. Тя натоварва общо мускулатурата на тялото, без да задържа кръвопотока в конкретна мускулна група или зона. Състои се от 10-12 упражнения за цялото тяло, от които се изпълнява последователно по една серия (обикновено 1-3 серии, за четвърти кръг се изискват високи атлетически умения). Наподобява кросфит тренировка, но с малки тежести или само със собствено тегло. Подобрява вътре- и междумускулната синхронизация. Развива силова издържливост, отскокливост и ловкост.

11:45-12:15 - Зумба (Танцов комплекс Dance Fashion)
• Зумба е латино денс аеробика, комбинация от танц и кардио тренировка, която се различава с това, че докато тренирате, се забавлявате. Създателят на зумба – инструкторът по аеробика Алберто "Бето" Перес, решава да съчетае полезното с приятното, като вкарва в часовете си оригинална латино музика - меренге, салса, кумбия, регетон, и основните стъпки, характерни за нея. Часовете по зумба са структурирани по подобие на класическата аеробика, като първите 45 мин. са кардио тренировка, а в последните 15-сет - упражнения на земя за конкретни проблемни зони.

Пълна информация за проекта - на Фейсбук страницата на Dancing Sofia:

https://www.facebook.com/events/1058195207583991

"Танцуваща София" се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната община, програма "Европа" 2016 и фондация "Арт Линк" (Derida Dance Center).

София танцува! Танцувайте с нас! ‪#‎DancingSofia‬

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички