Авангардизъм в екшън на фестивала Радар 2016


Авангардизъм в екшън на фестивала Радар 2016

6897

Третото издание на фестивала "Радар" (Radar), който представя музикални проекти, включващи и други форми на изкуство, ще се състои във Варна между 10 и 14 август.

Сред акцентите в програмата са номинираната за "Грами" оперна певица Клерън МакФадън, електро-акустичното дуо Grandbrothers от Германия и вечер, посветена на лейбъла на Иван Шопов - ABCD, с участието на Теодосий Спасов, както и премиера на проекта The Third Man.

Откриването ще се състои във варненската опера с "Лилит" от 20.00 ч. на 10 август. Либретото разказва най-старата любовна история в света - тази за Адам и първата му жена Лилит, която отказва да се подчини на своя любим и избира пътя на вечно скитащ демон. В главната роля са сопраното с номинация за "Грами" Клерън МакФадън, акомпанирана на рояла от живеещия и творящ в Амстердам композитор и пианист Димитър Бодуров, който е и автор на "Лилит". Клерън МакФадън прави впечатляващ портрет в ролята на тази самотна жена, която е едновременно уязвима и уверена в своите убеждения. Преждевременната загуба на партньора на Клерън в проекта – Йерон Вилемс, през декември 2012, само няколко месеца след премиерата, прави "Лилит"с воеобразен "жив" документ. "Музиката е отвъд точно в онези 10-15 секунди, когато изпълнението е приключило. Този момент принадлежи на публиката и на артиста. В някакъв смисъл, точно в този момент изпълнението отива във Вселената", пояснява певицата. Проектът е подкрепен от фондация "Америка за България" чрез програмата "Изкуство в движение", администрирана от фондация "Арт офис".

Аудио-визуален концерт на MyTrip & Rosetta Stone предстои в Градската художествена галерия от 19.00 ч. на 11 август.

Mytrip твори на границата между ембиънт и масивите от звук в агресивната инструментална музика. Проектът e на Ангел Симитчиев – електро‐акустичен композитор, импровизатор и саунд арт лектор в програмата "Дигитални изкуства" на Националната художествена академия. Rosetta Stone е визуален проект на Стоимен Стоянов, комбиниращ класическа кинематография и фотография с визуални ефекти.

Третият ден - 12 август,  е най-натоварената фестивална дата. Пристигащите на  летище Варна още в 11.00 ч. ще станат свидетели на проекта "Музика за летища". Той е на Мирян Колев (китара и електроника) и танцьорката Искра Иванова, вдъхновени от работата на британския продуцент, музикант и концептуалист Брайън Ино и неговия албум "Музика за летищата", който маркира появата на нов стил в музиката – ембиент. Желанието на артистите е пътниците да се заслушат и да си припомнят, че изкуството е универсален език.

Освен с "Лилит", Клерън МакФадън ще се представи и с рецитала "Гласът на Америка през XX век" заедно с пианиста Майк дел Феро, правейки ретроспекция на едни от най-влиятелните американски композитори през 20-ти век. Богата програма – от госпъл, през Джордж Гершуин и Дюк Елингтън, до модерни американски композитори. По време на концерта ще бъдат прожектирани партитури на някои от съвременните творби като "Стрипсоди" на Кати Барбериан, "Ариа" на Джон Кейдж, както и екстравагантната "Соната еротика" на Шултоф. Изявата е в Градската художествена галерия от 19.00 ч. на 12 август. "Мисля, че сега, в 21-ви век, е много важно да имаме този усет към взаимодействие, интердисциплинарния подход. Някои го наричат сътрудничество, аз го наричам "сливане", не крие МакФадън.

Същата вечер е запазена за електронното звучене на два български аудио-визуални проекта.

E.U.E.R.P.I./ R.P e аудио-визуален пърформънс,  смесващ изпълнения на живо на авторска експериментална ембиент музика и генеративни интерактивни визуализации. "Ако, докато слушаш музика, можеш да потънеш и да се изключиш от това, което те заобикаля в момента, значи тази музика е добра. Независимо какъв стил е", казват музикантите, които ще се изявят в Градската художествена галерия (вътрешен двор) от 20.30 ч. до 23.00 ч.

Saturated Pixels е креативно дуо с членовете на проекти като Fragile!, We Are No Robots, След дъжд качулка и други. Вече оставили дълбока следа в българската ъндърграунд сцена, сега обещават да предизвикат сетивата на публиката на "Радар" с най-новия си формат, в който участва и визуалният артист Спартак Йорданов. Събитието ще се състои също в Градската художествена галерия.

На 13 август между 20.00  ч. и 23.00 ч. в двора на Градската художествена галерия ще се състои премиерата на двата нови проекта на неуморния Иван Шопов, култов електронен артист, които са част от каталога на неговия лейбъл ABCD.

Иван Шопов (a.k.a. Cooh, Balkansky & Антон и Иван Литовченко (a.k.a. Mloski & Litheo

The Third Man (на снимката) успешно обединява три много лични подхода към музиката с единствената цел да отведат публиката на духовно пътуване. Музиката им може да ви накара да погледнете дълбоко в себе си, но не и без цялото ви тяло и душа да резонират в бийтовете и импулсите на тяхната многопластова музика, припомнят запознати. "Чакаме да дойде моментът, в който звуците ни проговарят и ги записваме и подреждаме в композиции. Създаваме картини от звуци и прелитащи ноти", разкриват музикантите.

Теодосий Спасов (глас и вокал) и Иван Шопов (електроника)

InFusion е колаборация, в която автентичният фолклор и електрониката са по-близки от всякога. Кавалът не изневерява на лиричния си характер, отведен в електронен свят, където съвремието изоставя своята дигитална стерилност в търсене на нова, по-смела и по-хуманна реалност.

Проектът е подкрепен от фондация "Америка за България" чрез програмата "Изкуство в движение", администрирана от фондация "Арт офис".

"Радар" 2016 ще приключи с концерт на немското електро-акустично дуо Grandbrothers в залата на Градската художествена галерия от 19.00 ч. на 14 август, неделя. Гостите сами определят музиката си като "сърдечна операция на пиано" с техниката, която използват за създаване на нови звуци.

Тандемът съчетава класическата композиция с модерна, експериментална продукция и звуков дизайн. "Dilation", албумът на Grandbrothers, е записан с помощта на роял и серия от собственоръчно направени електромеханични чукчета, които "играят" по пианото, създавайки нови и неоткрити досега звуци. Изненадващо е, но в концерта няма да бъдат използвани никакви синтезатори. Проектът е кинематографичен, но и ритмичен, заради което получава признанието на музикалната критика във Великобритания, Европа и САЩ.

"Ние се опитваме да бъдем много отворени за всеки вид изкуство и музика около нас. Така че това, че използваме рояла, не означава, че слушаме само класическа музика на пиано. Ние слушаме най-различни стилове и получаваме идеи и вдъхновение от тях. Ще свирим в продължение на един час и ще включим някои нови материали, върху които работим сега. Очакваме концерта с нетърпение, пространството изглежда чудесно, а това ще бъде първото ни гостуване в България", казват музикантите, чиято визита у нас се осъществява с подкрепата на посолството на Германия.

Както MySound.bg вече писа, Radar Festival Beyond Music е събитие, което представя музикални проекти, умело общуващи с други артистични форми. Съвременен танц, видео арт, театър и дори нови технологии са преосмислени чрез музика, за да въвлекат публиката в неизследвани кътчета на собствените ѝ възприятия. Нашият Radar търси иновацията, провокацията и изненадата. Нашата публика трябва да е готова да бъде разтърсена из основи, да подложи под съмнение изградените парадигми за изкуство, за да преживее нещо красиво и специално. Силно усещане, сравнимо с това да полетите от скала към неизследвани дълбини или за първи път да опитате екзотично ястие – опит, който  да удовлетвори присъщото на търсещия дух любопитство. А послевкусът на изживяването по-всяка вероятност ще ви остави изненадани, заинтригувани, замечтани. "Радар" ще отърси сетивата ви от всекидневието на познати звуци, лица и картини, обясняват организаторите.

Смелостта и иновацията са обединяващи за всички проекти, които ще видите и чуете. Утвърдените и прохождащи артисти, които представяме, дръзват да мислят и творят без ограничения. Някои изпълнения са напълно завършени като архитектурна конструкция, други са плод на импровизация и артистично общуване, които се създават в конкретния час и минута, а след това са минало, което няма да се повтори никога. Бъдете смели и елате да споделим заедно тези неповторими мигове, приканиха от сърцатия екип на феста.
 

Програмата - ТУК!

Билети - ТУК!

Снимка: JoTEVA

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички