Отиде си джаз легендата Туутс Тилеманс


Отиде си джаз легендата Туутс Тилеманс

4411

Легендарният джазмен "Туутс" Тилеманс (Jean "Toots" Thielemans) е починал в съня си от старост на 22 август, съобщи неговият мениджър Върли Ван де Поел.

Кралят на устната хармоника, както бе известен покойният белгийски музикант, ни напусна на 94-годишна възраст, месец след като бе хоспитализиран в Брюксел вследствие на падане. Той намали  изявите си по лекарска препоръка през 2006, а се отказа от активна концертна дейност изцяло през март 2014.

Роден е като Жан-Батист Фредерик Изидор (Jean-Baptiste Frédéric Isidor) в Брюксел на 29 април 1922. Смятан за един от най-значимите изпълнители на устна хармоника през 20 век, той е известен също със своите изпълнения на китара, както и със свиренето с уста. Куинси Джоунс го нареди сред най-великите музиканти на нашето време. През 2001 година крал Албер Втори удостоява Тилеманс с благородническата титла барон. През 2012-а, въпреки че е с разклатено здраве, хармоникарят триумфира в Двореца на изящните изкуства в Брюксел на концерт, организиран по повод на неговата 90-годишнина. В Jazz At Lincoln Center взеха участие звездни имена като Хърби Хенкок и Елиане Елиас.

Един наглед скромен инструмент като хармониката, за разлика от електрическата китара или синтезатора например, не е предизвикал революция в музиката, но за сметка на това със своя джобен размер и специфично експресивна и жизнерадостна гама от тонове успя да се замеси в почти всички музикални жанрове на XX век. До голяма степен заслуга за това има и покойният гранд, който открива доста трудния за овладяване 15-сантиметров инструмент през 1938-а, когато е на 16-годишна възраст. Свири на акордеон от... 3-годишен.

Вдъхновен от Джанго Райнхард, той влиза в джаза като китарист с изява в джем-сешъна на колосите Чарли Паркър и Майлс Дейвис в парижката зала "Плейел" през 1949. Става член на ол-стар формацията на Чарли "Бърд" Паркър три години по-късно. Част от оркестъра на Бени Гудман по време на европейското му турне през 1950. Две години по-късно заминава за Съединените щати.

"Туутс" Тилеманс бе институция в света на джаза, акомпанирал е на величията Елла Фицджералд, Бил Евънс, Франк Синатра, Рей Чарлс, Оскар Питърсън, Макс Роуч, Елиане Елиас, Чет Бейкър, Натали Коул, Джорд Шиъринг и десетки много други по време на дългогодишната си кариера. Той не бе чужд и на поп музиката - свирил е за Ник Кейв, Пол Саймън, Били Джоъл, Стиви Уондър и още, припомнят световните агенции.

Музикантът, който бе и композитор, придобива международна популярност с пиесата "Bluesette" (1962). Музиката му звучи в много телевизионни сериали и филми, сред които и "Среднощен каубой" и "Френска целувка". Хармоникарят получава от белгийския крал благородническата титла барон през 2001. награден е с най-престижното американско отличие за джаз - "Майстор на джаза", присъждано от Националната фондация за изкуствата на САЩ, през 2009.

"Да свири, е това, което държи един музикант млад", убеден е "Туутс" Тилеманс.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички