Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Жълтите павета 2016 водят към уникална среща с:


Жълтите павета 2016 водят към уникална среща с:

10080

Третото издание на един от малкото останали фестивали за истински меломани у нас - "Жълтите павета", развява флага на високото изкуство в столичния театър "Българска армия" на 7 и 8 октомври.

В събитието, преминаващо по традиция като джем-сешън, ще участват Теодосий Спасов, Влатко Стефановски, Мино Синелу, The Shin, Енвер Измайлов, Гасан Мамедов, Стоян ЯнкуловХаиг Язджиян, Йотис Кьорцоглу и Вангелис Карипис.

Програмата:

7 октомври

Хаиг Язджиян (ударни), Йотис Кьорцоглу (бас китара), Вангелис Карипис (перкусии)

Триото е от интересните явления в музиката, създадено на Балканите, където културните традиции се смесват и преминават в ново качество. Музиката, която идва от тази част на света в последните 30 – 40 години, влияе сериозно върху всички проявления на популярните жанрове. Определенията на теоретиците са в диапазона – фолк, поп, джаз, етно, уърлд мюзик… В неудържимия вихър на търсенията се смесват стилове, внушения и влияния, за да кристализират в изумителна еклектика, която отвори нови хоризонти през 80-те и 90-те на миналия век.
 
Енвер Измайлов Крим (китара), Гасан МамедовТуркменистан (цигулка), Стоян ЯнкуловБългария (ударни)

Рядък и уникален китарен стил на едновременно свирене на мелодия, хармония и ритъм. "Ритмите на Източна Европа и Далечния Изток са преплетени с рага и медитация от индийски висоти", споделя Алексей Коган, музикален критик от Киев. "Мога да се чувствам като у дома си само в родната си страна. В моето село в Крим, където мога да се слея с природата, и когато утринният бриз от Черно море, миризмата на дините и буйна южна растителност, раздвижат дълбоки емоции в мен, бързам да изразя всичко това чрез звук", споделя Енвер Измайлов.

8 октомври

The Shin (Грузия)

Проектът представя прекрасна и изискана смес от джаз, скат, фънк, грузински напеви и танци - истински музикален театър. Работили заедно със световни имена като Гия Канчели, Робърт Стуруа и Гиора Фейдман,  изпълнителите са носители на първа награда на германския World Music Contest. Национални герои на Грузия.
 
Теодосий СпасовБългария (кавал, вокал), Влатко СтефановскиМакедония (китара, вокал), Мино СинелуМартиника (перкусии, китара, вокал)

Американското списание "Нюзуик" отбелязва през 1995, че кавалджията Теодосий Спасов е създал нов музикален жанр, схващан като направление в полето на съвременния джаз. Вярно или не, става дума за музика, която може да говори във всеки кът на света. За музициране, което отвежда слушателя към нови хибридни съчетания между традиционно и технологично, локално и глобално. За явление, в което етно-музикалните диалекти и различия са комбинирани в характеристична звучност. Това е музика, която не може да те остави безразличен…  И един от най-талантливите нейни създатели е българинът Теодосий Спасов.

Влатко Стефановски е роден в театрално семейство в Прилеп, Македония, през 1957. Започва да свири на китара от 13-годишна възраст. В края на тийнейджърските си години сформира групата Леб и сол, с което се превръща в една от най-важните фигури на музикалната сцена в бивша Югославия. Създал е 14 албума и е обиколил целия свят.

Още като тийнейджър Мино Синелу пътува на турнета и записва с музикални гиганти като Майлс Дейвис, Уедър Рипoрт (Weather Report), Хърби Хенкок, Стиви Уондър. Мултиинструментaлист, който сътрудничи в широк спектър от стилове. Определят го като уникален и невероятен талант. Днес той е известен лидер, композитор и продуцент. The World Jazz Ensemble показва зрелостта му като музикант и неговата безгранична страст за нови звуци.

Билети за "Жълтите павета" 2016 може да закупите на касата в театър "Българска армия" или онлайн през сайта на Ticketpro.bg.

Събитието във Фейсбук: ТУК!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички